death from above

Death From Above 1979 – The Physical World

Andrei Coste

După 10 ani, în care Death From Above 1979 au trecut printr-o despartire și-o reuniune, iată că în 9 septembrie, în magnificul an 2014, aceștia își lansează cel de-al doilea album: The Physical World.

Prima chestie care te lovește direct în față dacă ai ascultat precedentul album, You’re A Woman, I’m A Machine, e faptul că release-ul ăsta sună mult mai polished. Producția e suficient de murdară încât să nu uiți de faptul că asculți un album Death From Above 1979 dar, de data asta, sound-ul nu e atât de abraziv și e mai ușor de ascultat pe căștile tale super-scumpe de iPhone sau iPod.

Albumul e incredibil de dansabil. Cred că e cel mai dansabil punk-rock pe care l-am ascultat în ultima vreme. Dacă e să fac, din nou, eterna comparație cu precedentul release, se poate observa o evoluție destul de clară. Riff-urile au devenit mai heavy, mai complexe și îmi aduc aminte, compozițional vorbind, de una din cele underrated trupe de dance punk din istorie, Test Icicles (unul din primele proiecte ale lui Dev Hynes – Blood Orange, Lightspeed Champion). Dacă e să vorbim de synth-uri, acestea sunt subtile. Cel mai tare se simt pe piesa care dă titlul albumului, The Physical World. Se poate observa de la o poșta faptul că Jesse F. Keeler, basistul și omul cu sintetizatoare din acest mirific duo, a evoluat (probabil că și din cauza lui MSTRKRFT, un alt proiect foarte tare de-al lui de muzică electronică). Spun asta pentru că tot ce are legătură cu părțile de care se ocupa el sună mult mai concis, mai matur și mai gândit. Totul fără a pierde o fărâmă din energia cu care trupa asta ne-a obișnuit. Despre Sebastian Grainger, tobarul și vocalul trupei, nu pot spune același lucru. Tobele sună bine dar nu-s nimic special și vocea, în principiu, a rămas la fel. Și asta nu-i neapărat un lucru rău sau bun. E doar meh.

Îmi place foarte mult direcția pe care Death From Above 1979 a luat-o cu The Physical World. Chiar dacă nu sare foarte departe de You’re A Woman, I’m A Machine, se simte o evoluție foarte faină și subtilă care mă unge la corazon mai tare decât finalul de serie de la Marimar. Highlighturile albumului din punctul meu de vedere sunt: Right On, Frankenstein, Trainwreck 1979 (primul single lansat) și The Physical World.

Comments

comments

Andrei CosteDeath From Above 1979 – The Physical World

Leave a Comment