picture_3_16

Aïsha Devi – Aura 4 Everyone

Cristian Pagu

Jumătate suedeză, jumătate tibetană, Aïsha Devi Enz nu a avut o copilărie tocmai normală. Asta se întâmplă atunci când mama ta are rădăcini în vechiul imperiu Austro-Ungar, tatăl tău pe care nu l-ai cunoscut niciodată provine dintr-un Tibet independent și sfidător, iar bunica te crește gen always on the run, cărându-te după ea, umblând hai-hui prin mai toate colțurile lumii.

Influențată de Autechre și de Aphex Twin, Aïsha a prins aripi în lumea muzicii în perioada facultății, perioadă în care a descoperit secretul sunetelor care emană din computere și care i-au oferit o libertate expresivă la care nici nu visa. Principalele ei abilități vocale datează încă din 2004 de pe două piese de pe albumul lui Felix Da Housecat, Devin Dazzle.

Primul ei gest este de a o adopta pe Kate Wax, numele de scenă cu care înregistrează EP-ul de debut intitulat, deloc la întâmplare, Black Sheep. Imediat urmează albumul Reflections Of The Dark Heat, dar plimbările ei prin lume în calitate de DJ se opresc atunci când rămâne însărcinată. În pauza aceasta își caută din nou vocea și descoperă o forță lăuntrică similară cu cea a lui Kate Bush, încărcată negativ cu un soi de dark matter care parcă hrănește o prezență demonică cu viziuni poetice, dar fără să permită distrugerea clară a noilor forme și a contururilor muzicale din noul său album, Dust Collision, realizat împreună cu James Holden.

Coliziunea particulelor care alcătuiesc artista Aïsha Devi, împreună cu Tibetul care îi curge prin vene, o încurajează să revină la numele său de naștere și să pașească în noi planuri existențiale cu ajutorul meditației transcedentale. Această reîncarnare a sa coincide cu lansarea propriului label Danse Noire care înrolează artiști precum El Mahdy Jr. și Vaghe Stelle. EP-ul Aura 4 Everyone din 2013 răspândește lumină cosmică, ezoterică, traducând la perfecție prin muzicile imaculate splendida aură a întregului EP.

Poate doar Grimes sau our local girl Adda Kaleh (aceleași trăiri le-am avut și când am ascultat prima oară Steaua Lost) vor reuși să vă vrăjească așa cum o face această semi-zeiță si a sa muzică ce preia controlul creierului regulând ritmul bătăilor inimii și respirația după bunul ei plac. Vorbim despre genul ăla de petrecere: Iisus la antipod cu matematica, cu științele exacte și primele bătăi din sacul embrionar, iar la final se încheie la toți nasturii cu ceva care seamănă cu muzica lui Kuedo numai ca îți curăță toate chakrele. La propriu. Ce se întâmplă pe Clean Ur Chakras nu se poate reda în simple cuvinte pământești. Piesa este gutural mantrică, un rave vegan, formulă sacră cu valoare magică și educativă care îți va activa chi-ul. O să vă curețe de tot ce este nefast și de necaz.

Hai să înotăm cu ea…

 

 

Comments

comments

Cristian PaguAïsha Devi – Aura 4 Everyone

Comments

  1. Pingback: Rokolectiv Special: Aniversare 10 ani | Stereo Beasts

Leave a Comment