efdemin-decay-2014

Efdemin – Transducer / The Meadow

Cristian Pagu

Decay este al treilea album semnat Efdemin (Phillip Sollmann). El a început să lucreze la album în Berlin, dar l-a finalizat în Kyoto, Japonia, unde s-a retras ca să țină “regim”. Cel puțin așa zice: că în Kyoto și-a găsit un studio aproape de un râu înconjurat de munți albaștri (poza de pe album făcuta chiar de el) și că plimbările, mâncarea, cultura, religia și templele orașului l-au împins spre o stare de acalmie si i-au deschis apetitul pentru experimente cu sunete de clopote și flauturi omniprezente în album. Indiferent dacă a slabit, dacă s-a rupt de gălăgia cotidiană sau poate a fugit doar ca să mediteze, e clar că albumul pe care l-a lansat este plin de forțe proaspete.

După ce am ascultat atent de câteva ori albumul. este cristal de clar că plecarea i-a prins bine și asta se simte ca o potolire, o încetare temporară a unor mișcări revoluționare lăuntrice care nu îi dădeau pace și despre care vorbește răspicat (My body isn’t listening to me) în piesa Some Kind of Up and Down Yes. Aproape toate piesele au cate un break vocal care sunt menite să te rupă din transă lăsându-ți o ușoară impresie de răstimp de liniște după o perioadă de vacarm. Dar vânturile puternice, valurile înșelătoare și furtunile nu lipsesc chiar de tot. Vezi Track 93.

All aboard! Atât Transducer cât și The Meadow au primit câte un videoclip. Ambele te urcă în tren și te plimbă din Berlinul anilor ’90 până în Kyoto-ul zilelor noastre. Filmat cu o cameră Video 8 pentru “nunți”, pornim dintr-un Berlin deprimant, drapat în gri și îmbâcsit de ceață și de roua dimineții de noiembrie când nu-ți arde de nimic. Ajungem imediat în Kyoto, în 2014: alte meleaguri, altă muzică, altă peisagistică. Numai ca în mintea lui Efdemin se întâmplă chestii care se văd ciudat pe ecran. Chestii bizare, trucuri vizuale, iluzii optice la orizont, tot timpul în față, unde unii vin, dar parcă pleacă, iar la bariere totul e invers și anapoda, mai ceva ca Dans Dans Dans-ul lui Haruki Murakami. 10 piese, 10 stații. La fiecare oprire din acest album, de la prima la ultima “stație”, merită să-ți lipești fruntea de geam, să privești atent în stânga și în dreapta. N-ai voie să pierzi nimic. Încălzire de sâmbătă seara.

Comments

comments

Cristian PaguEfdemin – Transducer / The Meadow

Leave a Comment