sinkane

Sinkane – Mean Love

Cătălin Mesaru

Ahmed Gallab e Sinkane, născut în Londra, mutat în Sudan la scurt timp după naștere. La șase ani se mută cu familia în Statele Unite. Prin 2008 începe să activeze prin zona muzicală și lucrează cu Yeasayer și Caribou. Câteva EP-uri și LP-uri mai târziu, ajunge în 2014 și lansează albumul Mean Love, un construct extrem de diversificat și de stilizat de pop sudanez, soul, funk (Curtis Mayfield! Marvin Gaye!) cu influențe ce te iau prin surprindere (se trece chiar și prin muzică country sau bossa nova).

Albumul e ca o călătorie cu mașina pe drumul șerpuit al unei coaste însorite, cu oceanul și pescărușii alături și cu vântul scufundându-te într-un văl pestriț de miresme. Cel mai evident exemplu în acest sens e New Name care parcă e smulsă de pe coloana sonoră a unui film din era blaxploitation: cu emfază pe trompete, linie melodică propice unui personaj de genul Shaft, îmbrăcat la patru ace, în dulcele stil șaptezecist, în al său Cadillac-magnet-pentru-femei. Ascultând piesa, îți și imaginezi genericul filmului curgând pe ecran.

În altă zonă, piesa care dă titlul albumului, Mean Love, e un torch song îmbuibat de bourbon ieftin, țigară și atmosferă country. Sinkane se lansează în falsetto-ul ce-i șade atât de bine precum un cowboy care și-a scăpat viața și iubita de sub control. O dojenește melancolic (You know I love you, but you’re mean to me) în timp ce se bâțâie în lacrimi lângă un tonomat dintr-un bar îmbâcsit de undeva din Texas.

Hold Tight e o trimitere plină de lubricitate la Marvin Gaye cu tușe de Sade, cu bas extrem de erotic și nevoi de atingeri îndelungate, încărcate de electricitate sexuală ce stă să se descarce. Galley Boys e ca un luau, una din acele petreceri tipice din Hawaii. Petrecerea e pe sfârșite, soarele stă să răsară, toată lumea e adormită, iar iubiții fâstâciți stau pe plajă așteptându-și viitorul puțin probabil împreună. De remarcat e și Omdurman, ce împrumută numele celui mai mare oraș din Sudan, un imn puternic infuzat de ritm drăcesc despre copilărie și despre amintiri.

Deși albumul parcurge destul de multe genuri și subgenuri muzicale într-un timp relativ scurt (10 piese, 37 de minute), nu devine niciodată obositor ci, din contră, e proaspăt și omogen.

Comments

comments

Cătălin MesaruSinkane – Mean Love

Comments

  1. Pingback: Steven A. Clark – Late E.P. – Stereo Beasts

  2. Pingback: Friday Playlist 12.12.2014 | Stereo Beasts

Leave a Comment