dedds2ee22

Cult of Fire – Vltava

Cătălin Mesaru

M-am decis să pășesc în afara arondismentului personal de confort și să mă avânt asupra unui gen de muzică de care nu m-am mai lovit de prin liceu: black metal (în continuare susțin, fără niciun fel de ironie, că oricât de muzică pop cretină ar fi ajuns cei de la Cradle Of Filth, albumul Dusk…and Her Embrace e unul din cel mai bune albume de black pe care le-am ascultat). Nu de alta, dar mi se pare că există un moment și un loc în viața fiecărui om pentru genul ăsta de muzică (plus genurile conexe). Oricât de obtuz și îngust pot părea, opinia mea e că muzicile de genul ăsta nu sunt neapărat ceva ce pot fi experimentate întruna pe termen lung. Then again, același lucru îl pot spune despre aproape orice gen de muzică. Lipsa de diversitate e mama suicidului.

În orice caz, revenind. Cult of Fire e această trupă peste care am dat întâmplător. Vltava e piesa pe care o cam ascult de jumătate de oră, pe repeat și va fi inclusă pe un E.P. de două piese pe care trupa de black metal îl va lansa pe 8 decembrie 2014, E.P. intitulat Čtvrtá Symfonie Ohně, dedicat compozitorului Bedřich Smetana și râurilor Vltava și Váh.

Compoziția e genul acela de black metal non-vocal, pur instrumental, învolburat și atmosferic ca însuși râul al cărui nume și l-a apropriat. E o furtună de tobe, chitări când frenetice când ceva mai molcome, clape repetate ad infinitum. Se revarsă, șerpuiește și cauzează submersiune întru apele-i tulburi. E o piesă (și evit de obicei să folosesc cuvântul) epică, grandioasă, cu o furie și verv extraordinare.

De-abia aștept să prind și restul E.P.-ului indivizilor pentru că această primă piesă promite foarte mult și poate că n-ar strica nici să le caut albumele și E.P.-urile anterioare.

Comments

comments

Cătălin MesaruCult of Fire – Vltava

Leave a Comment