jjvvvjjvv

JJ – V

Cătălin Mesaru

JJ erau cândva jj. Duo-ul suedez ce lansează muzică prin label-ul Secretly Canadian (casă de discuri fondată de alți suedezi excelenti, The Tough Alliance) și-au schimbat numele probabil în semn de maturizare, pentru trecerea la teme mult mai adulte și pentru a da de înțeles că sound-ul lor e unul ceva mai complex și închegat. Anul acesta, Elin Kastlander și Joakim Benon au venit cu un album pe care l-am ascultat obsesiv: V. V nu este al cincilea L.P. al lor ci al treilea, dar vine dupa E.P.-ul jj no4, deci iată și legătura.

Piesele albumului, în marea lor majoritate, se reasamblează și se rearanjează precum un cub Rubik (vezi, pentru început, Dynasti, piesă care i-a displacut total colegului Ion Indolean – articolul său poate fi citit aici), în speranța auto-rezolvării, cu sincope și disonanțe extrem de căutate și de calculate. Cu toate astea, albumul e organic, viu și străbătut de sensibilități pop cuantificate prin landscaping muzical în cel mai bun și just sens al cuvântului. V se metamorfozează din întinderi glaciale în furtuni de zăpadă prin orașe gri, în petreceri și exasperări în apartamente înghesuite, în partide îndelungate de sex în paturi cu așternuturi neschimbate de săptămâni, disperări și separări, pasiuni care uneori ard unilateral și care parcă nu s-ar stinge niciodată.

Undeva în toată complexitatea pieselor și printre toate straturile de corzi, sintetizatoare și beat-uri, există un avânt aproape adolescentin (We do what lovers do/ I don’t know what they do). Elin Kastlander se aruncă în fiecare aventură sonoră cu patos controlat și se lasă pradă sentimentelor, prăbușindu-se cu capul înainte cu o atitudine de fie-ce-o-fi-dar-eu-te-iubesc-și-vreau-să-fiu-cu-tine-pentru-totdeauna (ca în All White Everything I’ve been up all winter for someone like you/ And I know that you’ve been up all winter for someone like me/ Don’t want to leave/ I need you to be here/ Where you left me).

Personajul asumat de Kastlander suferă de nevoia aia de a fi tot timpul cu, peste, lângă cineva. Amoruri din acelea în care te trezești în toiul nopții doar pentru a-ți săruta partenera/ul în somn…cam ca în relațiile ce sunt la început și în care nu mai există nimic în jur – doar cuplul și nesiguranțele dintre cei doi alimentate de alcool (Dean & MeI know I’m drunk, I know it’s late,/ but I will call you anyway).

Singura piesă problematică este Hold Me, din a doua parte a albumului, care începe cu un fel de hip hop cu voce distorsionată înainte de a se transforma într-o balada destul de plată și mult prea spațială.

Deși se cumințește un pic pe ultimele piese (Full, Inner Light și I sunt, pe cât de frumoase și pretențioase, pe atât de calme), V se încheie cu o piesă injectată de o doză sănătoasă de viață – All Ways, Always. Piesa e, în esență, un imn și o declarație politică despre misiunea celor doi: This is what I do and it’s all I know/ Don’t care where you’re from, don’t care who you know/ Don’t care where you go, because I will always do what I feel.

Comments

comments

Cătălin MesaruJJ – V

Comments

  1. Pingback: XXANAXX – Garden | Stereo Beasts

  2. Pingback: jj – Fuck It | Stereo Beasts

Leave a Comment