VISUAL-MAGAZINE-kiasmos1-640x428

Kiasmos – Kiasmos

Cristian Pagu

Definiția termenului chiasm indică o figură de stil ce constă în așezarea inversată a două perechi de cuvinte sau expresii pentru a forma o antiteză. Este exact ceea ce se întamplă în cazul de față cu cei doi artiști (Ólafur Arnalds și Janus Rasmussen) și a lor abordare și expresivitate muzicală diferită.

Sămânța Kiasmos a fost plantată încă de prin 2009 când au lansat împreună cu Rival Consoles, 65/Milo, un EP techno minimal. Dar anul acesta, colaborarea lor de aproape 7 ani, deseori part-time, a înflorit până la maturitate, mai frumos ca niciodată, găsind în cele din urmă timpul necesar și inspirația potrivită pentru a se ocupa de albumul cu același nume, Kiasmos. Acel minimal agresiv din EP-ul precedent este înlocuit aici pe alocuri de o simfonie electronică extrem de emoțională și sentimentală, garnisită cu compoziții de pian, sintetizatoare și loopuri împletite care sapă adânc în căutare de nestemate instrumentale acustice clasice, dar fluturând în tot acest timp mâinile în aer și încurajând mișcări corporale dezechilibrate de o muzică per total foarte dansabilă.

Prima melodie de pe album, Lit, intră pe scenă cu capul sus, declanșând o mini erupție de synth-uri atmosferice aproape neo-clasice, care mai apoi se vară molatic, treptat, în cea de-a doua piesă, Held, unde pianul inundă și topește mințile ascultătorilor cu scopul de a induce o stare lipsită de zbucium și orice fel de frământări.

Procesul de răcire dă naștere formațiunii sonore Looped, care schimbă placa imediat ce începe să ruleze cu o forță declanșată parcă de un val de căldură lăuntrică a lui Ólafur și Janus. Îți apasă toate butoanele și îți atinge toate punctele sensibile. Așa cum și numele indică, melodia exercită o acțiune repetitivă, imună la plictis, pe care o poți asculta la nesfârșit pentru ca îi simți forța eliberatoare încă de la primele note. În propriile lor cuvinte, Looped este într-adevăr piesa care a dat formă și fond întregului univers Kiasmos, creată în mod special, cu dedicație acelui sentiment acut de Vineri seara cu creierul setat pe sex, băutură, muzică și dans.

Despre Thrown putem spune că seamănă foarte mult cu o piesă mai veche a lui Ólafur Arnalds, A Sudden Throw. O simplă observație și audiție atentă ne demonstrează corect că piesa este un rework al piesei de pe ultimul său album For Now I Am Winter.

Spre final, albumul se precipită căpătând un ritm mai alert. Swayed este probabil cea mai techno piesă de pe album și are un bas mai deep ca house-ul. Greu de depistat, dar este acolo. Împreună cu Bent, sunt cam cele mai dinamice piese de pe album. Asta dacă nu facem abstracție de Burnt, cu al său sound ușor recognoscbil în muzica celor de la Moderat. Cu siguranță cea mai complexă piesă, cu numeroase elemente, stări și instrumente care sporesc progresiv în intensitate, tot timpul în opoziție puternică, dar încapsulate într-un crescendo din care, în cele din urma, volumul se coboara încet, la minim, marcând glorios și elegant ieșirea personajelor din scenă.

Comments

comments

Cristian PaguKiasmos – Kiasmos

Leave a Comment