oface-spoopy

O-Face – O-Thang

Ion Indolean

Trupa O-Face a scos de curând piesa O-Thang. Videoclipul acesteia e un fel de  scurtmetraj despre adolescenţi rebeli care sparg dovleci pe stradă, se costumează în te miri ce orătănii şi beau bere la trecerea timpului. Sunt, în viaţa nocturnă pe care şi-o imaginează şi ulterior şi-o creează, zombi, omul invizibil, Dracula…

E clar o melodie care prinde de Halloween și care vorbeşte despre această sărbătoare pur americană. La nivel de poveste, nimeni nu pare dispus să le deschidă şi să le dea o bomboană sau o atenţie, acolo. Orice. Aşa că nu le rămâne decât să se răzbune pe dovleci şi să cânte a pagubă. Apoi, se resemnează cu o bere în mână cântându-şi în garaj oful. Ca pe urmă să se transforme în nişte vandali care parcă nici ei nu se iau în serios.

Ca linie melodică, versificaţie şi interpretare, O-Thang cred că poate fi mai bine înţeleasă de americani sau de cei care cunosc cât de cât cultura de peste ocean. Chiar primul vers aduce în discuţie un soi de lipsă de încredere în omenire: they say, the empire ended with each one of us, tell me who’s to trust? Pentru ei, nimeni nu mai pare de încredere şi asta se vede pe tot parcursul videoclipului, din moment ce se bazează, ca naraţiune, pe refuzul tuturor de-a le deschide uşa unor colindători care, până la urmă, au gânduri paşnice. Gândurile care, pentru că nu sunt recompensate, se transformă în acţiuni rebele, condamnabile la nivelul unei societăţi bazate pe respectarea legii şi pe controlul asupra populaţiei.

Spre finalul piesei auzim următoarele: you feelin’ lucky, you feelin’ luck well do you punk. E o repetiţie care conţine o întrebare retorică. Protagonistul acesta multiplu rămâne el cu sine. După ce şi-a descărcat frustrările prin cartierul liniştit, începe să gândească la rece şi să-şi pună întrebări.

Comments

comments

Ion IndoleanO-Face – O-Thang

Leave a Comment