576530_542603255750296_591665794_n

Casetofoane – Live Jams

Cristian Pagu

Casetofoane spațial – temporale cu Bogdan „Morii“ Moraru și Mihai Preda a.k.a. Kapnobatai. Pe Mihai îl cunosc de ceva vreme. The original airbender, Kapnobatai plutește mai tot timpul printre nori, dar de multe ori părăsește planeta noastră doar ca să revină printre noi pământenii, să ne aline sufletele cu muzica lui sintetizată într-o galaxie departe, foarte departe. Mult așteptatul său album lansat acum un an, intitulat nu degeaba Altostratus, se menține și acum, la finele lui 2014, în topul preferințelor mele.

Cealalta jumătate Casetofoane este Bogdan Moraru a.k.a. “Morii”, care mixează și produce house și mai cântă și în Robocopy (Robust File Copy) și activează alături de Kapnobatai și Tight Cherry (uneori a.k.a. Godzuki Mysterious Monster) în MioMoriiMoro, un trio imbatabil care experimentează fără frică cu de toate. Trei laturi ale unui triunghi echilateral muzical în care regăsim un complex de elemente și de genuri diferite variind de la synth-uri, house și deep sounds, hip hop, soul, funk și jazz.

În condiții atmosferice doar de ei înțelese, Casetofoane a luat naștere din stadiul de cumulus congestus, în care cei doi artiști se manifestă sub forma unor curenți ascendenți cu o structură extrem de precisă și o transmisie sonoră aproape diafană, ba chiar translucidă. Sunetul lor distinctiv se formează prin ciocnirea aleatorie a instrumentelor pe undeva printre asteroizi, meteoriți și cometele din norul lui Oort, la un an lumină distanță de sistemul nostru solar. Muzica lor electronică are proprietăți cosmice extrasenzoriale, în care sunetele capătă abilități fizice speculative, fiind asociate aurelor umane plecate într-un sejur interplanetar.

Cu ajutorul unui laptop bătrân, câteva instrumente, synth-uri, efecte și o clapă MIDI, băieții au început să facă muzică pornind de la o temă în jurul căreia gravitau și improvizau mult. Mai puțin preocupați de genul abordat, și mai mult concentrați pe nu clasificati, hai, mai bine dansati, băieții au ales o formulă care s-a dovedit a fi succes garantat și care a atras multa lume la petrecerile la care au fost invitați. Unii îi știu pe o zonă, alții pe alta, totul în functie de party, mood și atmosfera. Nici ei nu știu ce muzică o să facă mâine, dar asta îi încântă cel mai mult: adaptarea fiecăruiă la influențele personale, sculele din dotare și genul de petrecere la care sunt chemați. Cam ăsta este jocul lor, un fel de pase, pase, gol.

Pentru că nu se mai întâlnesc așa de des pe cât și-ar dori, pentru Live Jams au ales să joace mingea, singuri, cu poarta goală, colaborând mai mult într-o sesiune de post-producție în care, împreună, au schimbat, compus, editat și improvizat noi elemente. Această nouă formula este la fel de distractivă, având în vedere că negocierea subtilă dintre cei doi le conferă libertatea de a duce muzica într-o zonă sau alta și de a experimenta tot timpul cu genuri noi.

Piese și piese, zile și zile, stări și stări. Ce a mers azi, mâine nu merge și invers. Dar iată că pentru Reper, Arp și Nasser, roata Casetofoane se oprește în dreptul unui techno atmosferic cules parcă de pe trei continente diferite. Sunt piese trase live pentru care au folosit un Electribe MX, un Roland SP 555 și un Microkorg. La fiecare piesă în parte, vibrațiile sonore provoacă mici modificări sesizabile de presiune care se propagă în interiorul unei atmosfere de dans uneori lent, relaxant și chiar meditativ.

Eliberați de forța gravitației, sus în stratosfera, trupa Casetofoane este acea pătura de ozon care ne ocrotește și ferește pe toți de radiațiile violente ale muzicii electronice defecte. Unul centrează, celălalt dă cu capul, iar finalizarea vine de fiecare dată sub forma unui spectacol sonor înscris mare și luminos pe tabela de marcaj a muzicii electronice.

 

Comments

comments

Cristian PaguCasetofoane – Live Jams

Leave a Comment