chancha-via-circuito-coplita-video-paula-duro-amansara-2014

Chancha via Circuito feat. Miriam García – Coplita

Cristian Pagu

Digital cumbia, un stil relativ nou de muzică promovat de ZZK Records, un label sud-american care a preluat muzica latină folclorică specifică Buenos Aires-ului și peste care a turnat muzică electronică opărită. Rezultatul este un soi de infuzie de ayahuasca muzicală, un folclor care merge cu orice. Chiar și noaptea în club, mai nou.

Unul dintre șamanii muzicieni practicanți de digital cumbia este Pedro Canale a.k.a Chancha Via Circuito. Pedro este genul de artist care a ghicit de mult secretul muzicii folk latină și ce reprezintă ea pentru oamenii care trăiesc și se hrănesc cu astfel de muzică. De aceea, muzica sa respectă tradițiile, credințele și practicile tradiționale devenind, astfel, un intermediar între ascultători și lumea spiritelor. Inspirația lui Pedro vine din tablourile tropicale ale proto-suprarealistului Henri Rousseau sau din ilustrațiile realizate, parcă, sub influența băuturii magice ayahuasca de către Paula Duró, cu care colaborează de multe ori la muzica pe care o compune.

Muzica lui Chancha ia naștere într-un studio care este mai degrabă o arenă în care sunetele tradiționale se lovesc de posibilitățile infinite ale producției digitale. Uneori se scufundă în calculator și produce tot ceea ce îi stă pe creier, dar de multe ori se trezește cu noaptea în cap, se cațără pe ruinele piramidelor Mayașe din Belize cu un recorder în brațe și înregistrează efectele sonore produse de fauna și flora specifice acelei zone. Studio-ul lui este arhiplin de instrumente electronice digitale, dar în mare parte este împânzit de instrumente tradiționale specifice muzicii pe care o adoră, menite să îi aducă aminte și să îl smulgă înapoi la realitate din lumea limitată și plafonată a sunetelor electronice digitale.

In întregime, cel de-al treilea sau album poate fi ascultat mai jos. Amansara, lansat în Septembrie anul acesta, este asemenea unor cercuri în lanurile de grâu. Un ascultător avizat va recunoaște imediat, dincolo de starea de fascinație pe care aceste pictograme muzicale o exercită, faptul că cele mai multe dintre ele au încorporate în structura lor instrumente unice, ritmuri braziliene, numeroase influențe Nu-Cumbia, și colaborări cu artiști precum Sidirum, Miriam Garcia, Barrio Lindo, Lido Pimento si Sara Hebe. Titlul albumului poate fi tradus drept acel gest de calmare al unui animal agitat sau speriat. Utilizat la timpul viitor, Pedro a completat că la fel se poate proceda și cu o persoană prin intermediul muzicii.

Coplita este un fel de zacuscă cu vinete și ardei capia, genul acela de muzică pe care probabil multi dintre noi îl desconsiderăm doar ca să îi regăsim energia eliberatoare, undeva la țară, cu dor de ducă, sau poate chiar după lăsarea nopții, departe, într-o junglă tropicală, care prinde o altă viață prin sunetele sale stranii aparținând altor lumi decât acesteia.

Coplita are parte de un videoclip fantasmagoric, Paula Duró ajutând enorm cu a sa animație de un colorit fosforescent la care visezi de plăcere toată noaptea. Din constelația sa, săgetătorul comunică cu spiritul lui Imhotep (cel care vine în pace), renumit înțelept, cu vaste cunoștinte în ale medicinei și cu puteri miraculoase tămăduitoare, un jumătate-zeu, stăpân în constelația Ofiucus din regiunea Ecuatorului ceresc.

Precum cel mai gustos vin savurat vreodată, flautul hipnotic, dar totuși vioi al melodiei îți pune sângele în mișcare, îți încălzește trupul, îți ridică spiritele deghizate de subconștient în diverse personaje și le poartă domol pe valurile declanșate de undele electromagnetice de la cei doi poli opuși ai planetei. Undeva printre astrele vecine și a lor mișcare de rotație pe ritm de muzică și dans cumbia, surprindem cu coada ochilor diverse formațiuni alcătuite din praf de cuarț atât în stare cristalină cât și amorfă. Coplita nu micșorează ba chiar sporește distanța dintre noi și acele mici taine și mistere ale lumii și, sub ochii noștri, tot ce-i neînțeles se schimbă-n neînțelesuri și mai mari.

 

Comments

comments

Cristian PaguChancha via Circuito feat. Miriam García – Coplita

Leave a Comment