An illegal rave, east London, 2014

3 motive pentru care Minimal Techno/Tech House/Whatever e nasol

Andrei Coste

Stăteam acum două zile și ascultam un mix de minimal techno/tech house/whatever pentru că oricum sunt aceeași chestie. Am făcut-o pentru că voiam să văd dacă-mi displace la fel de mult pe cât îmi displăcea acum vreo trei ani când am fost ultima oară la un party de genul ăsta și singura chestie care putea să mă facă să mă simt bine acolo a fost numărul masiv de oameni mult prea sparți de care puteam face mișto. Și faptul c-am reușit să-l enervez pe DJ în momentul în care l-am întrebat dacă nu pune și niște muzică, a făcut ca seara aia să nu fie pierdută (și-n plus, am primit și-un avertisment de la tovarășii-n albastru pentru ca mi-am permis să micționez pe clubul unde se întâmpla chestia asta). După magnifica reascultare a unui mix de minimal sau whatever am ajuns la următoarele trei concluzii:

3. Muzica asta e făcută special pentru oamenii care consumă foarte multe droguri.

Nu zic neapărat că toți trebuie să consume chimicale, dar fratele meu, majoritatea oamenilor pe care i-am văzut la party-uri de genul arată de parcă ar fi jucat coca în lanul de in și și-ar fi băgat supozitoare cu MDMA în magnifica parte dorsală. Altfel nu-mi explic cum naiba ai putea rezista mai mult de 20 de minute la asaltul ăla continuu de bași profunzi și tempo-ul ăla super-repetitiv. Luați niște Giani Mânuțe, că le zice bine:

2. DJ-ii de techno/tech-house/whatever nu-s cu adevărat DJ-i

Faptul că Traktoru’ sau Serato-ul îți face sincronizarea automată la piese nu te face un DJ. La fel cum nici faptul că în momentul în care tu mixezi sună ca și cum ai ține o bucată de piesă pe loop timp de 3 ore nu te face DJ. Mi se pare normal să existe anumite momente de beatmatching, dar și cut-urile sunt esențiale, exact la fel cum nu poți ține 8 ore niște oameni normali la același BPM. Serios. Admirați acest magnific DJ cum dansează, apasă pe niște efecte și se preface că freacă potențiometre:

1. Muzica n-are niciun sens.

Niciunul. E doar un loop lung de bas și niște tobe simple în măsura 4/4. Ocazional mai răsar și niște swirl-uri și alte efecte semi-efervescente care să facă piesele un pic, cu mare emfază pe un pic, mai interesante. În rest e bullshit, și mi-e destul de greu s-o cataloghez ca fiind muzică. Să nu mai zic de faptul că toate piesele sună aproximativ la fel. Un mic exemplu mai jos, două piese postate acum o lună pe Soundcloud-ul label-ului german Minus (a nu se confunda cu autohtonul Minus, din motive evidente).

Comments

comments

Andrei Coste3 motive pentru care Minimal Techno/Tech House/Whatever e nasol

Comments

 1. x

  “Și faptul c-am reușit să-l enervez pe DJ în momentul în care l-am întrebat dacă nu pune și niște muzică”
  Spune-mi și mie niște muzică, te rog, că nici eu nu prea știu.

  ” mi-am permis să micționez pe clubul unde se întâmpla chestia asta”
  Văd că trăiești viața la extrem. Bv bv

  “3. Muzica asta e făcută special pentru oamenii care consumă foarte multe droguri.”
  a) de ce introduci valențe morale în faptul că oamenii consumă droguri? b) de ce ar fi un lucru rău dacă muzica ar fi într-adevăr pentru această categorie de oameni?

  “2. DJ-ii de techno/tech-house/whatever nu-s cu adevărat DJ-i”
  Dar ce sunt? În primul rând există mulți dj care mixează folosindu-se de vinyl și în al doilea rând de ce nu ar fi dj dacă se folosesc de laptop?

  “nu poți ține 8 ore niște oameni normali la același BPM. Serios.”
  De ce? Serios.

  “1. Muzica n-are niciun sens.”
  Anish Kapoor, curatorii spațiului Moma PS 1 sau al muzeului Guggenheim nu ar fi de acord.

 2. Dragos

  Nu pot sa cred ca tu care nu înțelegi nimic ti-ai găsit sa jignești acest stil de muzica.
  Techno nu e doar un gen muzical, e un adevărat stil de viața. Cl
  E prea greu. E ciudat ca ești din Cluj, un oraș cu mare deschidere la acest stil atât pentru artiști străini dar si pentru cei romani, care de fapt sunt cei mai buni.
  Deci trebuie sa înțelegi, romanii sunt cei mai buni la acest stil iar tu, tot roman, nici măcar nu înțelegi ce se petrece. Mai bine nu iti dădeai cu parerea si rămâneai la Antonia si lumea mondena.

 3. David

  WTF did i just read ?
  S-a intamplat anu trecut la un party la care am ajuns sa cer niste tech house, cum imi place mie, iar dupa 10 minute, vine unu, parea pe stilu “manelele ie viata mea” si zice: ” Auzi da muzica asta se tot repeta de 10 minute, nu canta nimic , nu pui si alte piese mai…
  Cam asa esti si tu !

  Si ce muzica asculti in general ? :)

Leave a Comment