listen2me

listen2me Compilation – Vol. 1

Cristian Pagu

Zilele trecute v-am oferit un mixtape fresh de la Minus și vă anunțam că omul are planuri mari. Label nou, piese noi, compilație brand new cu el însuși, Șerb, C L N K, Polochord, ПЕГЕ (pece) și Mgch.

Acești Dark Avengers ai muzicii electronice din Romania s-au asamblat sub sigla listen2me, un label proaspăt ca pâinea caldă, care a lansat acum câteva zile prima compilație oficială, intitulată simplu Vol. 1, un fel de listen 2 me and my friends. Împreună, băieții își fac de cap într-o selecție muzicală organică, curată și foarte actuală.

Diferența ușoară, abia sesizabila dintre stiluri diferite, bașii puternici și synth-urile analog alcătuiesc majoritatea instrumentelor care marchează această compilație propulsată de un techno ambient fraged, bine pătruns, bun de mestecat. Pofta vine mâncând cu piesa lui Șerb, care te invită să iei loc și să rumegi prima sa piesă, Munch, care amplifică și mai mult aura misterioasă a acestei compilații.

Îl atrag muntele și muscle cars și, undeva între aceste două preferințe, din capul lui C L N K zboară în direcția noastră drone, egale la număr cu stilurile de muzică pe care le practică. O dronă cu self-awareness se desparte de grup și se trezește captivă în corzile distorsiunilor unui tesseract care ne ascunde ceva. Ceva FAKE, pentru că a doua sa piesă ne păcălește bine de tot și lasă o asemenea impresie falsă despre ritm și încotro o ia, de fapt. Trucul acționează ca efect de magie. Misterul este elucidat atunci când iese la iveală,în cele din urmă, din umbră, cu forțe noi, dark and scary, but catchy and upbeat.

În această compilație, Minus a ales ca obiect de studiu diviziunea celulară. Cu multă răbdare, destul tutun și pricepere de cercetător, pune sub microscop fiecare sunet recoltat și analizează totul din cap până-n picioare, întoarcând sunetele pe față și pe spate, luând notițe despre fiecare reacție care se manifestă la nivel celular. De pe Hașdeu, departe de tot, de la șapte poște, se aud primele note din Leaf Blower, care ne anunță că Minus Returns. Piesa, plină de elemente cunoscute, lasă o urmă muzicală abia perceptibilă, a unor realități trecute, un Minus care n-a plecat nicăieri, care n-a disparut niciunde și care încă trăiește. Prognoza meteo anunță că adierea caldă de vară lasă loc anotimpului ploios, care își face simțită prezența pe fundal.

Jurnal de bord. Înaintând în compilație, întâlnim un nor întunecat de fiori și ne încearcă o senzație acută de zguduire nervoasă, chiar fioroasă. Dar senzația capăta un ritm aparte și devine încet, încet una plăcută. Un val de sânge se pune în mișcare în organism și începe să îți bată tare pieptul pe muzica lui Mgch, care adoptă în ale sale piese Snails și Rock Acid un techno de scandal gen dă-te la o parte, genul de techno sublim, dar care împrăștie agitație și forfotă ritmică, uniformă, ca mai apoi să învăluie totul într-un giulgiu țesut din materie și energie întunecată. Un triumf egalat doar de Cand Interlude în regia lui ПЕГЕ (pece), care pare a fi mai mult o bucată decupată dintr-un soundtrack de film științifico-fantastic cu tente horror. Melodia își șoptește în ureche efecte sonore care cauzează claustrofobie și panică și pulverizează în aer o stare sufletească în care speranța a murit, în cele din urmă, chiar ultima.

Polochord trece de la o stare la alta foarte repede și oscilează între echilibru și angoasă, neliniște, tulburare și îngrijorare pe Angst. Dar încheie această compilație cu Alfalfa, o piesă big-bang despre începutul și sfârșitul universului, Alfa și Omega, despre simetria absolută și despre energia infinită a universului imperfect la care contemplezi de undeva întins pe o plajă și cu zâmbetul pe buze. O veșnică ridicare din umeri, întrebări despre creație, dar și despre atemporalitate, acest construct social infim creat să ne contureze tuturor măcar o mică schemă a stării inițiale a universului din care nu înțelegem nimic.

Pe această compilație fiecare are câte un loc rezervat în lumina reflectoarelor. Două piese, două povești de spus, două filme recente în care s-au prins fiecare în parte. Compilația în sine este rețeta perfectă de posibil scenariu de animație dark, într-un viitor sumbru și enigmatic populat de șase șerifi stelari din România și coloană sonoră electronică făurită din materie întunecată în spațiu negativ.

 

Comments

comments

Cristian Pagulisten2me Compilation – Vol. 1

Leave a Comment