miau miau

Maga&Tudoran – Pisici

Cătălin Mesaru

Până m-am dumirit eu cine e Tudoran și cine e Maga, deja ascultasem piesa lor cu Aylin Cadîr – Dezbrăcați. Just ar fi, de fapt, să zic adevărul: mi s-a pus piesa într-o mașină, într-o după-amiază, în timp ce eu mă frustram foarte tare că nu mi se dădea voie să-mi pun muzica MEA. Și știam cine sunt după nume, dar nu îi localizam neapărat în peisajul muzical autohton: și anume că Gabriel Maga e tipul de la Vunk și Cosmin Tudoran e tipul de la Ca$$a Loco. Asta pentru că nu am fost foarte încrengat în muzica românească, nu de alta.

În orice caz, de curând au scos o piesă nouă pe care am digerat-o în alt fel decât pe anterioara (care nu se înscrie deloc în zonele mele erogen-muzicale, mais c’est la vie): Pisici. Ca orice chestie pe trend, deci, de pe Internet, e cu pisici și e clip cu versuri. Pisici, contururi de dame fatale, trompete născătoare de forme geometrice psihedelice, urme de zgârieturi și paletă cromatică roșu-negru-alb, cu tușe retro.

Piesa în sine e construită pornind de la o bază de mămăligă-western, recte tema filmului Drumul Oaselor, acel western de slană și ceapă cu Florin Piersic în rolul lui Mărgelatu, din 1982, și asta-i potențează parfumul retro. Desigur, totul e adus la zi din și cu niște straturi noi de instrumente și din versurile care vorbesc despre feline antropomorfizate în femmes fatales. Adică un fel de Cat People, cel din 1982 (iată, ce coincidență), dar fără incest și fără nuditate, ci cu săgeți ascuțite la adresa demoazelelor știm-noi-de-care. Cumva, piesa m-a prins pentru că e fredonabilă și cântabilă, deși nu pot să zic că mă dau în mod special pe spate după versuri, dar instrumentalul e la fixul fixului și tare-aș fi curios să văd un videoclip făcut pe bune pentru dânsa.

Comments

comments

Cătălin MesaruMaga&Tudoran – Pisici

Leave a Comment