enter

Temple Invisible – ENTER_

Cătălin Mesaru

Temple Invisible, după cum ne-a povestit și colegul Cristian Pagu în articolul său despre videoclipul piesei Disappearance, sunt trei români infuzați de (și cablați la) instrumente, simbioze electronice, sunete spațiale și sensibilități de trip-hop dark cu șarje post-industriale.

Irina Bucescu, Costas Ivanov și Daniel Olteanu s-au perindat și prin presa din străinătate de când s-au revărsat pe piața muzicală cu Disappearance. Despre ei au scris The Line Of Best Fit, Wonderland., Clash și Slash The Disco, printre mulți alții. Și pe bună dreptate…trupa asta merită și trebuie musai să ajungă departe. E suficient să aruncați o ureche la E.P.-ul ENTER_, disponibil pe Deezer de ceva vreme, și vă va fi mai mult decât clar că cei trei au forța unei armate și flerul muzical al unor diavoli lascivi. ENTER_ e compus din cinci piese, fiecare asamblate de așa natură încât constructul Temple Invisible se dezvăluie printre glitch-uri, printre valuri de sintetizatoare ce se metamorfozează, printre creaturi bio-sintetice evocate de beat-uri care mai de care mai complexe.

Everything From Above, piesa ce oferă prima cheie către templul românilor, îți induce o stare de calm, te face să plutești printr-o melasă întunecată și te ridică încet-încet către vârful unui monolit, ghidat de vocea Irinei, voce care, în timpuri imemoriale, ar fi făcut foarte mulți marinari să se înece din amor. Disappearance e căderea în gol, cu viteză de neimaginat. Cei trei decid să rupă acalmia generată de piesa anterioară și să își arunce ascultătorul într-un vid delicios orchestrat. Collide hipnotizează cu sunetul de chitară grunjoasă și cu vocea sirenei. Îmi și imaginez un dans întortocheat al unor zeități sinuoase și unduitoare ce dărâmă cu undele de șoc ale dansului chiar și ultimele rămășițe ale unei civilizații dintr-o dimensiune alternativă, prevestind sonor, într-un fel, piesa mea preferată de pe E.P., Dimension Dive.

Până la Dimension Dive, însă, avem puntea dintre cele două piese – Sudden Acts. Nori de fum de țigară, trip-hop vopsit în negru, sunete care dau rotocoale precum niște corbi. Asta e Sudden Acts, o evocare a morții în formă electronică și, dacă această piesă ne aruncă din existența asta, atunci Dimension Dive e cea care ne prinde și ne împlântă într-un carusel de un exotism macabru. Este, așa cum am menționat mai sus, piesa mea favorită de pe acest E.P., poate și pentru că e cea mai atipică și pentru că are niște staturi sonore construite impecabil, semnul că joaca de-a experimentul le iese foarte bine celor trei.

Comments

comments

Cătălin MesaruTemple Invisible – ENTER_

Comments

  1. Pingback: Alexandrina – Tu Cu Soarele (Temple Invisible Remix) | Stereo Beasts

  2. Pingback: Temple Invisible – Everything From Above | Stereo Beasts

Leave a Comment