heiheieieie

Keita Juma – Chaos Theory

Cătălin Mesaru

Keita Juma vine din Mississauga, Canada (suburbie a orașului Toronto despre care au cântat băieții de la The Hidden Cameras). Keita Juma s-a născut în Bristol, UK și, la 11 ani, s-a mutat în Canada, unde a început să producă muzică de unul singur. Influențele-i sunt vaste: de la muzică electronică, la dancehall, la jungle. Keita își combină, dezasamblează și reasamblează influențele scoțând din producție și din voce un hip hop dark, pe alocuri avangardist, cu plaje sonore diversificate și beat-uri acide.

Acum câteva zile a lansat pe Soundcloud acest E.P., Chaos Theory, un E.P. de zece (!) piese ce incorporează multe din creațiile pe care le-a tot lansat în anul ce a trecut. Chaos Theory e precum un tunel lung în care luminile s-au stins și pare că nu mai ai scăpare, urmărit fiind de demonii sintetici pe care Keita îi împrăștie prin piese ca Gold Mine, ce deschide E.P.-ul, unde cadența beat-urilor e cea a unei urmăriri frenetice printr-o negură sufocantă, sau ¿YRWEONTHISBEACH? (de care m-am îndrăgostit iremediabil) sau Ancient Body Language.

Întregul E.P. e de un eclectism fantastic, producția impecabilă te poartă pe ce cărări întortocheate vrea artistul, întorcându-te la niște leitmotivuri de influențe (mai ales pe partea de electro și jungle) ca mai apoi să te arunce ca pe o păpușă de cârpă din piesă în piesă. E ceva întunecat în fibrele acestui release, ceva amenințător se tot chinuie să izbucnească la suprafață, fiecare piesă lăsând să scape câte un tentacul al creaturii ce sălășuiește în vintrele tulburătoare ale muzicii lui Keita Juma.

E.P. -ul se încheie cu trei piese, care mai de care mai halucinante: Beneath The Hills care e un fel de hemoragie de smoală și/sau petrol, cam ca lichidul pe care-l supurau cei zombificați din acel film norvegian, Mørke Sjeler; Come Over, care  s-ar înscrie destul de lejer în catalogul lui Le1f (lucru foarte bun, de altfel) și, pe final, Rave, cam cea mai dark piesă de pe tot E.P.-ul, cu sintetizatoare ce planează undeva în fundal, ca niște nori ce atârnă greu, îmbuibați de apă moartă.

 

Comments

comments

Cătălin MesaruKeita Juma – Chaos Theory

Leave a Comment