jmen2

Adda Kaleh – ID E.P.

Cristian Pagu

Răbdarea este amară, dar fructele ei sunt dulci. Adda Kaleh a lansat primul ei E.P. intitulat ID. Toată lumea, centurile de siguranță! Bineînțeles că este exact la ceea ce ne așteptam. Ba chiar mai mult. Și cum încă suntem la început de 2015, pot să comentez acum că am un mare regret pentru anul care a trecut parcă pe lângă mine atunci când șansa nu m-a plasat la momentul și locul potrivite pentru un live performance al artistei românce Adda Kaleh.

Propozițiile care încep cu performance și Adda Kaleh intră într-o zonă anume. Alexandra Pirici are ceea ce unii ar numi un C.V. baban, plin ochi cu artă din cap până în picioare. O artistă desăvârșită care a absolvit UNATC-ul și care tot timpul activează sau aterizează în picioare undeva în sfera artei contemporane.

Prima dată am ascultat Steaua lost și, într-adevăr, lost am fost de atunci, precum marinarul sedus și amorezat de vocea unei sirene către adâncurile mărilor și oceanelor. Acum a lansat primul E.P. compus din șase piese care emană compoziții vii, proaspete și actuale, în care vocea Alexandrei îți pune mintea pe fugă și ți-o setează pe dansat, fredonat versuri pe care încerci să le memorezi și dat ritmic din cap cu zâmbetul pe buze. Asta până când te trezești și realizezi că ai trecut lejer de cel puțin șase ori consecutiv prin acest E.P. care este imun la saturație.

Despre Alexandra știm că a cochetat cu diversele medii de artă conceptuală, coregrafie, artă performativă, performance în spații publice, actorie și, acum, muzică. Impropriu spus acum, pentru că Adda Kaleh există încă de prin 2012 când, la început, și-a împrumutat “vocea” pentru muzicile Future Nuggets. Din postura de featuring a făcut pasul către lansarea ca artist solo, Adda Kaleh fiind proiectul ei dedicat muzicii improvizate, DYI with a personal voice touch, iar cele câteva producții proprii de la început au ajutat-o să fie selectată să participe la Red Bull Music Academy. Mai pe șleau, fata are voce (și încă ce voce!), asemenea unei avalanșe sonore care se așterne pe un teritoriu muzical elegant asezonat și intens personalizat cu instrumente electronice hand picked or clicked din propriul laborator digital.

ID este noua carte de identitate a chanteusei Adda Kaleh, cu un munte de compoziții muzicale electronice hedoniste și pronunțate ruperi de ritm, populate de sunete care vor dezmorți mințile, urechile și trupurile celor cu apetit mare pentru altceva decât beat-ul  acompaniat de același crescendo bombastic zgomotos și gălăgios de sunete invalide dansante în club la orele tardive ale a.m-ului. De exemplu, Ex declanșează o stare fiziologică reversibilă, lăsând în urmă starea percepției și palpabilității fizice, coordonându-le într-un fel pe cele două prin diverse procese cerebrale complexe.    

Ce să mai spunem despre Player Karma și al său ritm precipitat si zburatic, dar cu spațiu suficient de larg pentru o inserție de vocal fantomatic, care pe alocuri ne amintește de Laurie Anderson și piesa ei Speak My Language din faimoasa jukebox scene din Fallen Angles al lui Wong Kar Wai? Variațiunile vocale, intonația și ornamentele adaosuri din OS invită să privim hipnotizați un dans solistic clasic, variat și de virtuozitate. Comoara sonoră molatică care este PSYOP ne mitraliază cu un alt set de vocaluri supranaturale și nostalgice, ne pune în genunchi și pielea ni se face de găina. Atât de mult ne-a plăcut. Sentimentul de rătăcire este și mai acut de îndată ce ajungem la Milagros, acolo unde vocea ei capătă calități hiperbolice ca de cyber meta-amazoană cu o nou descoperită inteligență emoțională și sentimentală, dar în același timp vulnerabilă și inocentă.

Având în vedere că acest E.P are niște material complet diferit de ceea ce a compus până acum, nu știm dacă e corect să spunem că ID este un pas spre maturizarea artistei, dar este un semn limpede precum cristalul că evoluția artistei este in full bloom. Încotro se îndreaptă, n-avem nici cea mai vagă idee, dar cert este că vom fi ochi și urechi și vom urmări cu plăcere ceea ce Adda Kaleh pregătește pentru viitor.

We give into you, Adda Kaleh! Nu schimbați canalul. Urmează în curând, și un videoclip.

Comments

comments

Cristian PaguAdda Kaleh – ID E.P.

Comments

  1. Pingback: Friday Playlist 16.01.2015 | Stereo Beasts

  2. Pingback: Adda Kaleh – Player Karma | Stereo Beasts

Leave a Comment