10 albume romanesti

Cele mai bune 10 albume din muzica românească

Andrei Coste

Văzusem recent un top fantastic pe România Liberă în care diverși oameni de bine de prin critica muzicală și alte lăcașuri mai mult sau mai puțin relevante s-au pus să facă un top al celor mai bune zece albume din muzica românească. Principala problemă cu topul lor mi s-a părut faptul că nostalgia a primat asupra inovației și muzica expusă de ei era, în mare parte, relevantă doar pentru ascultătorii 40+. Înțeleg faptul că Phoenix, Sfinx, Iris și alte muzichii din perioada comunistă au reprezentat niște vârfuri în muzica românească, dar asta nu înseamnă că albumele alea mai au vreo relevanță în momentul de față și nu înseamnă neapărat că erau foarte bune atunci sau acum. Așadar, să-ncepem:

10. Partizan – București (2003)

N-o să avem parte de Timpuri Noi în topul ăsta pentru că, în afară de textele absolut subtil de excelente ale lui Artan, muzical vorbind, e doar niște rockăială fără nimic interesant. Partizan, în schimb, e o trupă ruptă din Timpuri Noi care a fost printre primele care-au experimentat la modul serios cu muzica electronică. Combinația de rock alternativ cu manifestările lirice ale sus-numitului Artan fac ca București să fie un album excelent. Ah, da, și Android Leontin, care e probabil singurul exemplu elocvent de noise-rock (bine infuzat electronic, biensur) pe care țara asta ni l-a dat.

9. Mauser – ART-illery’s Band (2010)

Un album incredibil de bun de la o trupă care, din păcate, nu mai există (ca norocul, Toma, vocalul, are o trupă numită Kaleidonescu care cam rupe, numai zic). Dinaintea proeminentei gherile și dinaintea valului subit de trupe indie care mai de care mai ieftinache, Mauser au scos  ceea ce ar putea fi catalogat ca fiind primul album de indie rock din România acum aproximativ șase ani. Artisticăraie maximă, sound occidental.

8. Silent Strike – Silent Strike LP (2005)

Primul album al magnificului Silent Strike, album definitoriu pentru muzica pe care-o face astăzi, ne lovește cu prima combinație de IDM și trip hop pe care țara asta a primit-o. Silent Strike – albumul ăla de muzică electronică care nu suna a techno obosit sau electro expirat. Suna ca ceva ce Ninja Tune ar scoate (casa de discuri care încă îi are în portofoliu pe alde Amon Tobin, Bonobo sau Mr. Scruff). La zece ani de la lansare rămâne unul din cele mai valide discuri scoase în țara asta, tocmai pentru că era original și era incredibil de bine produs.

7. Omul cu Șobolani – Ne Punem în Cap (2001)

Al doilea album lansat de OCS, Ne Punem în Cap, cimentează sunetul precentului release, Razna, și reprezintă unul din cele mai bune exemple de muzică alternativă din România. Combinând un sound reminiscent rock-ului alternativ de afară cu deja clasica dinamică loud-quiet-loud făcută cunoscută de nume precum The Pixies sau Nirvana și versurile ba foarte personale, ba conținând jocuri de cuvinte și ironii fine a la Artanu, Ne Punem în Cap rămâne cel mai bun album de rock alternativ făcut în România.

6. Deceneu – Operațiunea Monstru (2001)

Deceneu e probabil cel mai bun exemplu de hip-hop mioritic. Spun asta pentru că Operațiunea Monstru avea probabil cel mai greu sound din perioada în care a fost lansat. L-aș fi pus chiar lângă Methadon 3000, un alt album incredibil care, din păcate, n-o să apară în lista asta decât ca mențiune specială. Lirică dibace, jocuri de cuvinte, rime de cazier, cu Operațiunea Monstru putea să ia și premiul Nobel pentru pace-n cartier.

5. Michi – Dub Free Romania (2002)

Un album lansat cu mult înaintea vremii lui, când oamenii nu erau încă pregătiți pentru așa ceva. E cea mai tare chestie pe care cineva din brigada Șuie Paparude a lansat-o vreodată și reprezintă un punct de căpătâi pentru muzica românească. E hipnotizant și te poartă pe cele mai frumoase tărâmuri muzicale posibile. Totul fiind înfășurat într-un sound downtempo eclectic cu prea multe influențe care, combinate, sună demențial.

4. C.T.C. – Dificultăți Tehnice (2005)

Dificultăți Tehnice e clar albmul definitoriu al hip-hop-ului românesc de după 2000. Hardcore până-n pânzele albe, rime complexe, beat-uri incredibile pentru perioada respectivă, Dificultăți Tehnice aduce-n prim plan trei emcee (Deliric, Doc și Vlad Dobrescu) care au ajuns să fie unele din cele mai apreciate voci din underground-ul autohton. Când am auzit construcțiile lirice de pe albumul ăsta am simțit pentru prima oară că rap-ul de la noi are o șansă cu adevărat să sune bine. Și ce-au lansat oamenii ăștia până în prezent e aur curat.

3. Kazi Ploae – Gorgone (2007)

Primul album lansat de Kazi Ploae, Gorgone, se prezintă ca un viol în toate conceptele pe care le avea cineva despre hip-hop-ul din România. Cu un sound incredibil de brutal, versuri abstracte, aproape poetice și experiment în formă pură, Kazi Ploae a venit ca un taifun și în continuare își păstrează locul de căpătâi în toată zona asta numită Hip-Hop alternativ.

2. Implant Pentru Refuz – Monolith (2007)

Cel mai bun album de Hardcore scos în țara asta. Cu un sound occidental (ceea ce pe vreme aia nu prea pupai), aproape în trend, cu versuri sociale și niște riff-uri de-ți udai chiloții și-ți venea să bați polițiști, IPR au reușit ceea ce multe trupe din underground-ul vremii nu au putut: au făcut un album incredibil de închegat, incredibil de puternic, cu un artwork de zile mari și cu un concept bine definit, care la aproape 8 ani de la lansare încă oferă o experiență completă, fără fillere și fără abureli.

1. The :Egocentrics – Love, Fear, Choices and Astronauts (2010)

Stoner rock experimental, fără voce, primul de foaita asta din România. Un album excelent, incredibil construit, uneori apăsător, alteori energic, te plimbă și te poartă prin sublime stări și sentimente. Nu  e un album perfect, n-are cum să fie, dar toate influențele pe care timișorenii ăștia le-au adunat cântând prin tone de trupe, s-au adunat, s-au spălat, s-au aranjat și au făcut un album complex care e inimaginabil de underrated. Însumând doar 4 piese și aproape 50 de minute de muzică, recomand cu maximă căldură discul ăsta. E un produs complet, foarte bine închegat și-și merită cu desăvârșire locul 1 din acest top.

Comments

comments

Andrei CosteCele mai bune 10 albume din muzica românească

Comments

 1. alex

  ai omis ceva f big si avangardist pt muzica noastra post 90: neurotica, albumul bio, take a look and listen, sigur are loc in top 10 ul tau. baietio, din TM, au fost in germania sa l traga, prin 94-96, nu mai stiu sigur. si era o perioada in care r duceai pe banii si picioarele tale acolo, tot band ul, ca sa faci asta. nu i trimiteai lu’ timbaland pe wetransfer. deci hai sa nu aruncam cu piatra primii. 10x.

 2. Pingback: Implant Pentru Refuz – Cartography | Stereo Beasts

 3. Un urs

  Foarte bun articolul, cu un singur comentariu: IPR nu sunt, nu au fost si nu vor fi niciodata “hardcore”. Am explicat asta de multe ori multor oameni – prieteni, colegi, netizens… IPR sunt nu-metal sau ceva-metal. Hardcore e ceva mai spre punk/rock. Hardcore e altceva.

  1. Author
   Andrei Coste

   Depinde cum o iei. S-au nu-metalizat la un moment dat (prin perioada Culori and such). Dar primul lor album poate fi considerat destul de lejer Hardcore, vezi „Sa Curga Bere Pe Bega” și „* (steluța)” care e un cover după Body Count, printre altele. Și să nu mai zic de clasica „Tacere și Resemnare”

 4. tech

  Methadon 3000 – Veriga Lipsa n-are cum sa lipseasca dintr-un asemenea top. Albumul ala a fost cu cateva decenii “ahead of its time” :)

 5. Stefan

  As recomanda un album Discordless, 148 Light Years, care a fost disponibil gratuit pe (fostul?) Asiluum Acum insa nu stiu de pe unde ar mai putea fi luat.

  https://www.youtube.com/watch?v=z6q57vixEAE

  Ca o mica paranteza: exista un minialbum foarte interesant prin cotloanele internetului romanesc, Handrei – Estattica, din 2010.

 6. MiNe

  Pentru mine, majoritatea albumelor puse de tine sunt groaznice. De gustibus non disputandum, dar si un maaaareeee DAR, nu generaliza spunand ca acestea sunt cele mai bune albume, indiferent de gen.

  1. Cătălin Mesaru

   Nicio problemă, no harm done. Care sunt cele 10 albume pentru tine?

 7. Alex.

  Ai omis foarte multe importante, si ai gresit cateva chestii. Topul pare foarte subiectiv, deci nu poate fi luat in seama. Timpuri Noi au fost mari. Mari de tot. Nu stiu ce varsta ai, probabil ca esti prea tanar sa intelegi ce a fost “De regiune superior” al lor. De asemenea, Neurotica-Bio si Methadon-Veriga Lipsa nu au cum sa lipseasca dintr-un top 10 albume romanesti. Vita De Vie – Fenomental e de asemenea bun de tot, mai ales in contextul perioadei in care a aparut. Luna Amara-Asfalt asemenea.
  Parerea mea e ca topul tau contine nejustificat de multi rapperi, ceea ce nu e chiar corect, intrucat exista mult mai putine albume demne de top 10 din genul respectiv. Probabil doar Veriga Lipsa si (POATE) Operatiunea Monstru. Iar Suie Paparude – Urban sterge pe jos cu “Dub Free Romania”. Asta doar ca demonstratie ca pentru fiecare loc in topul tau, exista o alternativa mai buna.
  Iar the Egocentrics si al lor album ar castiga clar un Top X Most Underrated albums ever. Dar nu topul asta.

 8. Comentatorul

  Nota 1,în carnet şi în catalog pentru acest top,mai bine zis top top top ruşinică.Văd că a pus autorul albume din rock,rap şi electro.Când vine vorba de muzică românească,cele mai bune albume sunt doar din rock şi rock-ul este ăla din ’70,’80,’90,doar câteva albume apărute după 2000 pot să intre într-un top 10 şi să se claseze pe ultimele locuri.

  1. Cătălin Mesaru

   Vă invităm cu extremă căldură să recitiți șapoul.

 9. Comentatorul

  Probabil acesta este topul tău personal pentru că nu poţi să faci un ”Top 10 Cele mai bune albume româneşti” cu nişte formaţii/artişti care fac muzică de doi sau trei ani.

  1. Cătălin Mesaru

   Vă invităm să ascultați Unknown Pleasures al trupei Joy Division, dovadă că se pot face albume de Top 10 și de către trupe care activează de ”doi sau trei ani”.

 10. Fabulosu`

  Curcubitaceii ăștia care comentează că stiu ei mai bine, că nu e de top 10, că trebuia să fie alfel, nu înțeleg rolul lor pe Terra și nici rolul informativ-educativ al acestui articol. Eu personal nu am asculta decât vreo 30% din ce apare aici dar voi asculta cu interes atât numele postate în articol cât și numele postate în comentarii, cu care, urechile mele nu au avut ocazia să se întâlnească. Mulțumesc pentru articol!

  Eu recomand albumul 2012 (adn, aforic, subsapte, sagace) .

 11. Em

  La orbire, irefutabil, Coma, Nopti prea lungi; cred ca e UN loc si pentru ele…

 12. Florin Nitu

  Tot respectul pt articol, dar si mie mi se pare un top personal. Eu cred ca locurile 1 si 2 sunt Sfinx -Zamolxe si Phoenix -Cantafabule, dupa care puten discuta de orice altceva. Sunt albume conceptuale, epice, aproape neverosimile pt plaiurile noastre… studiu, profunzime, mesaj, spirit fara precedent. E incorect sa aruncam in griul comunismului aceste opere rock… poate chiar ar trebui apreciate mai mult pt nasterea lor tumultoasa…

 13. Lucian

  Da, topul e foarte subiectiv si din perspectiva mea si a multora nu reprezinta nimic, din punct de vedere compozitional si artistic, evident imi prezint si eu subiectivismul genul , Rap sau Hip Hop nu are ce cauta in topul asta, si orice alt top care nu include cateva exemple minore :

  Ion Gyuri pascu – Masina cu jazzolina 1994
  Compact – Fata din vis 1984
  Celelalte cuvinte – Armaghedon 1994
  Phoenix cam toate albumele

  E irelevant, muzica asta sa conceput din dorinta pentru calitatea compozitionala, a fost o lupta grea sa treci de cenzura, sa te faci auzit doar prin figuri de stil , sa reusesti sa descretesti fruntii si sa livrezi si un mesaj puternic, concurenta era acerba, ajungeau cei mai buni, calitatile erau reale, showbizul nu exista, exista doar rezistenta prin arta si cultura. De exemplu o dovada de valoare si de ce merita Masina cu Jazzolina sa fie intr-un top 10, Ion Gyuri Pascu in albumul mentionat ironizeaza sistemul si-l satirizeaza intr-un mod unic, are si ironie si compozitie , are si melodii cu profonzime deosebita, si mai presus de toate creeaza un precedent , imbina jazzul cu hard rock si adauga elmente si motive populare in armonie cu acestea , despre versuri ce sa mai vorbim, luate separat pot fi citate fiecare in parte..

 14. alex

  Cele mai bune 6 albume sunt, indiscutabil, Zalmoxe, apoi in ordineCantafabule, Lume alba, Muguri de fluier, Timpuri noi al trupei cu acelasi nume, Fenomental . Dar formatia cu muzica cea mai avansata, cea mai elitista, un jazz-rock progresiv de sorginte oarecum “crmsoniana” a fost Experimental Q care a activat intre 1973-1977. Nu au scos albume, de aceea nu ii pun in acest clasament.

Leave a Comment