negura bunget

Negură Bunget – Nămetenie

Cătălin Mesaru

Pe Negură Bunget îi știu de prin liceu, când ascultam pe o casetă înregistrată după un CD albumul ‘N Crugu Bradului și îmi cam plăcea acel black metal combinat cu influențe folk și aromă transilvăneană, dacă întreaga Transilvanie ar fi fost adăpostită într-o peșteră prin care mișună creaturi bolnave din tolba cu orori a povestirilor românești. După ‘N Crugu Bradului, am pierdut complet legătura cu muzica lor, dar și cu genul ăla de muzică, în general.

I-am redescoperit de curând, când am aflat că urmează să lanseze un album nou, pe 27 februarie, intitulat Tău. Le-am ascultat ultimul album, cel din 2010, intitulat Vârstele Pământului (care, aparent, vine cu un line up nou al trupei) și am rămas destul de impresionat de direcția în care s-au dus. E muzică mult mai atmosferică, mult mai curat produsă, un pic pretențioasă (dar nu prea pretențioasă). Pe alocuri, mi-a mirosit a ceva Popol Vuh sau Current 93. Bine, păstrând perspectivele de black metal, în orice caz.

Zilele trecute au scos și un videoclip, pentru piesa Nămetenie, o ditamai epopeea de zece minute în care ești răpit în visul lucid al unui demiurg teluric care visează la creste de munți, la armate de nori, la leviatani de ceață ce se scurg frenetic și acaparează tot. E natura în splendoarea ei, ca totem exploziv al psihozelor ancestrale și ca simbol al turbării transilvănene.

Comments

comments

Cătălin MesaruNegură Bunget – Nămetenie

Comments

  1. Pingback: Negură Bunget – Tău | Stereo Beasts

Leave a Comment