mockroot

Tigran Hamasyan – Mockroot

Cătălin Mesaru

Unora le place jazz-ul și unora la place Armenia. Mai sunt și oameni cărora le place jazz-ul armean și, colac peste pupăză, mai sunt unii care chiar fac jazz armean. Și aici intervine Tigran Hamasyan, pianist armean de doar 28 de ani care are în palmares o multitudine de premii (premiul I al Thelonius Monk Institute of Jazz, premiul Prix de la Critique et du Public de la concursul de pian din cadrul Montreux Jazz Fetival etc.) și șase albume (!), primul lansat la 18 ani. În plus are la activ și niște colaborări cu artiști ca Serj Tankian și Dhafer Youssef, printre alții.

Pe Mockroot, Tigran (ah! ce nume de super-erou cu veleități de felină sauvage are individul!) își împărtășește prelegerile ținute din pian, cu influențe din multe și eclectice lumi muzicale, dar păstrând întotdeauna acel ceva care-l întoarce și contorsionează întotdeauna spre țara sa de baștină, Armenia. Compozițiile sunt, în mare parte ale lui și doar ale lui, cu două excepții însă: Kars 1 și Kars 2 (Wounds of the Centuries),  sunt cântece tradiționale armene pe care Tigran și le-a ultraînsușit și prin care orașul Kars (cel mai mare din Armenia) e scos din timp și spațiu și re-zidit din expresii muzicale.

Spuneam mai sus că Tigran preia multe influențe – e suficient numai să asculți cele două piese care închid albumul: The Grid și Out Of The Grid. Ai acolo absolut de toate: sintetizator, furie evocată din tobe, pian asaltat controlat, bas și ruperi de ritm și de genuri și subgenuri muzicale.

Întreg albumul e o tornadă fantastică de voci bântuite, de pian cadențat când cu tandrețe, când cu vivacitate aproape asemănătoare cu posesiunea demonică și, în general, de eclecticism forfotit care șade alături de influențele poporului armean.

Comments

comments

Cătălin MesaruTigran Hamasyan – Mockroot

Comments

  1. Pingback: Nik Bärtsch’s Ronin – În Concert | Stereo Beasts

Leave a Comment