atredes

6 întrebări pentru Atredes

Cătălin Mesaru

De Atredes (alter egoul lui Flavius Floare) am dat din întâmplare pe Soundcloud și am tot ascultat și ascultat și mi-a plăcut cam mult ce am auzit acolo. L-am avut chiar și în playlistul făcut pentru Valentine’s Day adică în playlistul intitulat (cu mult bun simț și gust) Music That You Can Fuck To.

Atredes se recomandă ca fiind un dark magician. Ce-i drept, piesele lui sunt străbătute de cioburi ascuțite de obsidian, iar genul ăsta de electronica, dark & moody adică, are niște proprietăți magice. Vă recomand cu extremă căldură să ascultați albumul său de pe bandcampLeft Behind, pe care-l găsiți și mai jos sub interviu. Sau restul pieselor de pe contul său de Soundcloud.

Fiind destul de curios de felul meu, mi-am zis că e cazul să aflu și s-aflăm ce anume înseamnă Atredes și ce înseamnă muzica pentru el. Iată, deci, șase întrebări (cu tot cu răspuns, evident) pentru Atredes.

1. Cine și ce e Atredes?

Atredes e un proiect muzical pe care l-am început undeva la sfârşitul lui 2013. Am trecut prin vreo două nume, care fie vorba între noi, erau foarte penibile, iar într-un final, am zis că rămân la Atredes, o referinţă către casa Atreides din romanul Dune, al lui Frank Herbert. Proiectul mi-e foarte drag şi prin el, încerc să-mi fac propria muzică, muzică pe care vreau eu, în primul, să o ascult. Totodată, e şi o mod de scăpa din realitate, un loc unde îmi aduc la viaţă dorinţele muzicale, unde mă pot manifesta cum vreau, fără a fi constrâns de nişte factori externi.

2. De ce te-ai apucat să faci muzică? Ce vrei de la ascultător?

Toată ideea de a face muzică e chiar foarte veche, dar din păcate nu am avut materialele necesare. După mulţi ani petrecuţi citind despre genuri de muzică, în special cel electronic, e

ATREDE

ATREDES

normal să vrei să-ţi doreşti să faci şi tu. Sunt un music nerd şi dacă trece o zi fără să ascult muzică, atunci e o zi pierdută. Cred că totul a început în 2013, când am aflat de Grimes şi de cum a început ea să producă doar cu un laptop şi un microfon, fără a avea un musical training în spate. Şi mi-am zis că nu pierd nimic dacă încerc. Iar după ce am început, nu am putut să mă mai opresc. În general, nu cer mult de la mine, ca producător. Conştientizez că sunt încă la început, că poate am nevoie de mai multă experienţă şi încerc să experimentez cât mai mult. Când primesc un feedback, oricum ar fi acesta, mă bucur, muzica mea stârneşte reacţii, deci cred că sunt pe drumul cel bun. Dacă cei care mă urmăresc, îşi iau timpul să asculte o muzică lo-fi care nu e produsă într-un mod profesionist, într-un studio cu aparatele necesare, atunci e mai mult decât mulţumitor. Sunt doar la început aşa ca mă mulţumesc cu orice.

3. Când faci muzică, ce te face să lucrezi mai cu spor? Care-i procesul de compunere a unei piese?

Nu pot să zic că am o regulă după care să mă ghidez. Trebuie să fiu singur, şi cu cât e mai întuneric în camera unde lucrez, cu atât mai bine. De obicei, produc noaptea, pentru că e mult mai multă linişte. În ceea ce priveşte procesul de compunere, totul se rezumă la găsirea beat-ului potrivit. Uneori pierd foarte mult timp până ce fac unul care se potriveşte cu starea pe care o am. Apoi mă joc cu beat-ul până ce găsesc un tempo perfect, iar de acolo foarte multă improvizaţie şi experiment intră în joc. Starea prin care trec are foarte mult de a face cu rezultatul final. Scopul e ca după fiecare melodie, să învăţ ceva nou.

4. Care-s influențele tale?

Grimes, Akira Yamaoka, Björk, Nine Inch Nails, Salem, Kerli, Zola Jesus, Enya, Aphex Twin, Swans, Arca, Depeche Mode, Subcarpaţi, GusGus ar fi printre cei de care îmi amintesc în momentul de faţă, dar sunt mult mai mulţi. Încerc să împrumut elemente de la fiecare şi să le modelez după propriul meu plac. Mă înfluenţează foarte mult cinematografia, animaţia japoneză, literatura şi jocurile video. În Left Behind, un fel de album ce l-am lansat în decembrie, am multe piese inspirate din Dune, din anime precum Naruto şi Neon Genesis Evangelion şi jocul video Silent Hill 2. De foarte multe ori, însă, încerc să stau cât mai aproape de acest darkwave experimental, folosindu-mă de influenţele din diferite genuri pentru a-l obţine. Ţin să cred că-mi şi iese uneori.

5. În afară de muzică, ce te face să vibrezi pozitiv?

Filmele, în primul rând. Apoi literatura, benzi desenate, jocurile video, anime, astronomia, sportul, fotografia, plimbările, prietenii.

6. La ce să mă aștept în viitor de la tine?

Vreau să iau pas cu pas fiecare lucru. Acum încerc să-mi achiziţionez un laptop nou şi mai multe intrumente necesare pentru producţie, experimentând între timp, cum pot. Încerc să învăţ să redau toate astea live, pentru ca atunci când voi avea primele gig-uri să nu fiu penibil. Şi nu mă grăbesc, mă bucur de muzica mea acum, cât încă mă pot bucura de ea, înainte să evoluez şi s-o consider o mare prostie. În prezent, lucrez la un nou material, dar vreau să-mi petrec mai mult timp în producţie, vreau să-l fac mult mai experimental şi mai complex decât primul, Left Behind. Şi sper foarte mult să pot să fac şi un material video pentru una dintre piese, acest an. În rest, o să încerc să nu mă îndepărtez de sound-ul lo-fi şi să produc cât mai mult.

Comments

comments

Cătălin Mesaru6 întrebări pentru Atredes

Comments

  1. Pingback: Friday Playlist 15.05.2015 | Stereo Beasts

Leave a Comment