dream diggers

The Dream Diggers – Fear Is A Lie

Cătălin Mesaru

Frica: ultima frontieră. Nu spațiul exterior, ci cel interior trebuie cucerit. Așa cum prăjitura e, de obicei, o minciună, așa zice-se c-ar fi și frica. Odată date jos barierele interne, atunci putem accede la revoluție, la evoluție, la descătușarea furiei adevărate asupra societății și asupra conceptelor de îngrădire ce ne rod extremitățile în fiecare zi. Cel puțin asta ne bagă în vene românii de la The Dream Diggers cu albumul de debut intitulat Fear Is A Lie ce urmează să se lanseze pe 27 februarie, 2015, acest Anno Computatrum, în Colectiv.

LowFreq (Codin Orășeanu), Inward String (Liviu Runcan) și Ciubi (Melak Cristian) s-au racordat unul la celălalt (cam ca Allegra Geller și Ted Pikul în eXistenZ) și la un supercomputer, și-au dezvoltat o supraidentitate și s-au transformat în The Dream Diggers. Scopul lor e de a te face să renunți la societate, la trup, la preconcepții și să te înfășori într-un cocon ascetic de electronica, industrial și dub, printre multe alte influențe muzicale mlăștinos-întunecate. Ca o năzuință extrem de personală, îmi doresc intens să-i văd într-un battle (amical, desigur) cu cei de la Crowd Control.

În jocul ăsta subcutanat și cosmic-intern de-a degradarea societății, și-au angrenat niște complici pentru a le fi alături și a-i provoca, dar și oferi muniție: Trickster Queen, Aca Vivaca, Vapor, Kluster, Jay, Fane, Mihnea Blidariu, Awen, Dyl. Colaborările-s multe și fructuoase, fiecare din cei cooptați aducând un plus de XP/EXP (după preferințe) la stats-urile pe care The Dream Diggers le au deja în vortexul în care se zbate RPG-ul pe care l-au construit.

Încă de la început, entitatea The Dream Diggers te înghite cu Inception, un asalt ca dintr-un film horror care-ți scutură organele interne, iar Need To Live (feat. Trickster Queen, Aca Vivaca & Vapor) și Rise of the Underground (feat. Kluster) vin și-ți lichefiază ce-a mai rămas din tine cu beat-uri furioase, ranchiună din versuri, flow-uri revărsate excelent. Enter My Dream State începe și îți extrage esența din carcasa cărnoasă, iar Nephilim Rhapsodie te prinde în capcana unui dreamcatcher cu bucata din Edith Piaf care rămâne în urma ta ricoșând prin cavernele trupului decorticat de existența ta anterioară.

Fade Out, cu Fane & Aca Vivaca începe cu niște acorduri de sitar, semn că nirvana e aproape. Piesa te poartă pe un văl fantomatic și eteric până la Fear Is A Lie, care te primește în brațele-i cu niște maxime (Frica-i o minciună, iubirea nu) și cu secvențe din Hush, Little Baby. E excelent plasată la mijlocul albumului această piesă și face trecerea dintre ce a fost și ce va să vină. La fel ca următoarea piesă, The Girl From The Harbor, care se întoarce la Edith Piaf, semn că ceva vrea să te tragă înapoi spre încătușarea în trup. Și nimic nu-i mai clar că asta se întâmplă din moment ce urmează Feeling Modulation (piesa mea favorită de pe album), în care biata-ți esență e alergată pe coridoare întunecate și mustind de rămășițe umane de către un MIDI-Metroid. Amenințarea e în spatele tău la fiecare cotitură și la fiecare pas. E vibrație de pură teroare și de cartridge nouăzecist, o acuplare a metaforei terorilor coaxiale cu realitatea sufletului digital.

Următoarele două piese, War (feat. Fane & Vapor) și Sound of Revolution (feat. Dyl) definesc la perfecție sound-ul eclectic, învolburat, ultra-complex al băieților. Se întorc beat-urile frenetice și agresivitatea e dusă la extrem. Never Forget, Never Forgive e electronica ambientală și spațială ce subliniază firicelele de esență care-au mai rămas intacte în urma războiului dus anterior, pe când piesa ce închide albumul, The Silence, revine din nou și din nou la sincopele secvențelor de ritm și la un pian astral și înșelător de tandru. Căci frica e minciună, libertatea nu, trupul ți-e un deșert de carne, iar tu te-ai pierdut în eterul hertzilor alături de acest album impecabil.

Comments

comments

Cătălin MesaruThe Dream Diggers – Fear Is A Lie

Comments

  1. Pingback: Basska – Funked Up | Stereo Beasts

  2. Pingback: From Midnight To Sunrise – Basska vs. The Dream Diggers | Stereo Beasts

  3. Pingback: Top 10 Muzicieni Sexy De Pe Scena Alternativă Românească | Stereo Beasts

  4. Pingback: The Dream Diggers – System Glitch | Stereo Beasts

Leave a Comment