negura

Negură Bunget – Tău

Ionuț Huşanu

Iată că după cinci ani Negură Bunget ne dezvelește cel de-al șaselea album de studio, care are numele de Tău. Acesta continuă direcția stabilită de precedentele două albume, Om (2006), respectiv Vîrstele pămîntului (2010), fără să se lase vreun pic mai prejos decât acestea. Așa că avem de față un disc de black metal atmosferic care, păstrând particularitățile care au făcut trupa celebră, sună proaspăt și original.

Tău vine cu blendul caracteristic dintre black metal și elemente folclorice românești antice, dar la care se adaugă parcă mai multe synth-uri decât în trecut, plus sunete de trompetă – o noutate pentru formația timișoreană. Pe lângă acestea, avem invitați de renume pe piesele Tărîm vîlhovnicesc (Sakis Tolis – Rotting Christ, la voce) și Împodobeala timpului (Rune Eriksen – ex-Mayhem, chitară – care își pune amprenta cu un solo impresionant).

Deși e un album conceptual, fiecare piesă de pe album poate fi „gustată” individual, dar fără a strica ideea de tot unitar. Dacă albumele precedente cochetau cu elemente de post-metal, pe Tău acestea sunt mai puțin vizibile (mă rog, audibile). Riff-urile sună mai mult ca pe albumele black metal din anii 90, partea de atmosferic fiind lăsată mai mult în sarcina clapelor și instrumentelor neconvenționale (toacă, fluier, trompetă, sunete de fundal).

Nămetenie este o piesă foarte bună de deschidere, întrucât, de-a lungul celor 11 minute prezintă o avanpremieră la ce urmează a fi auzit pe album. Împodobeala timpului este hitul acestui LP, aducând aminte de Hora Soarelui, de pe Om, cu elemente folcorice din belșug; aș spune că e un tribut black metal la Maria Tănase. Pe Schiminicește auzim o voce cu influnețe de alternative metal, un nou element care îmbogățește în mod plăcut muzica timișorenilor. La piesa La hotaru cu cinci culmi am identificat chiar niște rapping, care, în mod surprinzător, sună la locul lui, bine integrat.

Prin lansarea lui Tău, Negură Bunget își confirmă poziția de trupă-purtătoare de drapel a metalului în România, tocmai prin faptul că vine cu un sound inspirat din moștenirea istorică a locului, c-o producție foarte bine realizată, atât la nivel muzical cât și tehnic.

Comments

comments

Ionuţ HuşanuNegură Bunget – Tău

Comments

  1. Pingback: A Forest of Stars – Beware the Sword You Cannot See | Stereo Beasts

Leave a Comment