jack-savoretti-written-in-the-scars

Jack Savoretti – Written In Scars

Cătălin Mesaru

Ce obții când amesteci patetismul tipic sângelui latin cu talentele muzicale moștenite din sângele britanic, după ce amesteci zdravăn în căldarea cu zeamă de artiști în timp ce dă în foc? Păi, obții o fiertură pe care o verși într-o formă de om, lași totul la răcit și îl obții pe Jack Savoretti, amestecătură de englez și italian ce s-a lansat în muzică în 2006 cu single-ul Without.

În 2015, după trei albume la activ, revine cu acest Written In Scars, al patrulea album din cariera sa de folkist ale cărui piese s-au bucurat de atenție prin diferite filme și seriale (One Tree Hill, EastEnders, Grey’s Anatomy, The Vampire Diaries etc.). Ce-i drept, genul ăsta de muzică se pretează extrem de mult la cameouri sonore prin reclame și seriale, dar asta nu înseamnă că ar trebui depunctat din start pentru asta, căci Savoretti, cu acest album, face muzică foarte bună, împachetată sănătos în melancolie, nostalgie față de copilărie și față de relații apuse, fără să cadă în siropoșenii tocmai ieftine. E genul acela de folk care transcende genul și își preia diferite influențe, rezultând în ceva, dacă nu complet original, măcar foarte bun.

Vocea lui Savoretti e cea care îți aprinde beculețul în cap pentru prima oară. Nu instrumentația (extrem de competentă, fără niciun dubiu), ci vocea sa care crapă pe alocuri e cea care te pătrunde, căci pare a fi fost atinsă de un pic prea mult tutun și alcool. E destul de reminiscentă vocii lui Joe Cocker (păstrând, desigur, niște perspective). Are o răgușeală-n corzi care dă muzicii un aer mult mai matur și o gravitate mult mai mare, din oficiu.

Ascultă-l cântând pe Back to Me, Home (cu o secvență ritmică de început ce mi-a adus aminte de Running Up That Hill) sau Tie Me Down și-o să auzi un artist care se dezvăluie și-i servește publicului vulnerabilitățile sale. Pe alte piese, renunță la elementele de folk și se aventurează în zona de confort a pop-ului (The Hunger) sau chiar în zona extrem de largă a country music (Written In Scars, Fight ‘Til the End).

Savoretti a reușit, cu Written In Scars, să scoată o colecție de piese care mi-au mers direct la suflet. Este, fără niciun dubiu, unul din albumele mele preferate pe anul acesta și cred cu tărie că va rămâne cocoțat destul de bine în topul personal pe 2015.

Comments

comments

Cătălin MesaruJack Savoretti – Written In Scars

Leave a Comment