WOLF 058_galerie

A Forest of Stars – Beware the Sword You Cannot See

Ionuț Huşanu

La sfârșitul lunii februarie, în aceeași zi cu lansarea albumului Tău de la Negură Bunget, colegii de casă de discuri (Prophecy Records/Lupus Lounge), A Forest of Stars, și-au lansat cel de-al patrulea material de studio, Beware the Sword You Cannot See. Unii ar spune că cele două trupe ar aparține chiar aceluiași subgen de muzică, atmospheric black metal cu iz de folk metal, dar tangențele se opresc aici.

Albumul de față este primul meu contact cu trupa britanică, deși ea activează încă din 2007. Primul lucru de remarcat este consistența, formația numărând nu mai puțin de șapte membri. Din fericire, direct proporțională cu mărimea trupei este și complexitatea muzicală, întrucât pe Beware the Sword You Cannot See ideile abundă în diversitate și, aș spune, chiar în originalitate. Apoi, următorul lucru care atrage atenția este direcția vizuală pe care o adoptă formația, cu costume de la sfârșitul perioadei victoriene și fotografii promoționale ce imită daguerreotipul. De altfel, dacă îi întrebi pe ei, îți vor spune că albumul a fost lansat în 1895, pe cel mai modern suport de ascultat muzică, cilindrul fonograf.

După cum era de așteptat la un album de genul acesta, piesele sunt destul de lungi, primele cinci variind între șase și nouă minute, iar ultima piesă (împărțită în șase track-uri diferite) depășește douăzeci de minute. După cum spuneam mai sus, trupa adoptă un black metal atmosferic/psihedelic cu valențe folk metal. În timp ce la partea de atmosferic contribuie synth-urile psihedelice și riffurile greoaie și repetitive, influența folk se simte prin interpretările singurei prezențe feminine, Katheryne, Queen of Ghosts, la vioară, fluier și voce. Interesantă este și vocea lui Mister Curse, care în loc să folosească predominant growlurile specifice genului, preferă să cânte (sau, mai degrabă, să recite) cu o voce mai degrabă răstită, dar pătrunzătoare. Deși se folosesc de multe elemente în construcția lor muzicală, A Forest of Stars izbutesc să realizeze de cele mai multe ori piese coerente și închegate. E drept că uneori ceva pare că sună pe de lături, dar momentele acelea sunt rare și durează puțin.

În mare, Beware the Sword You Cannot See este un album solid. Fără să vină cu o abordare nemaiauzită pe scena black metal – se pot simți influențe precum Arcturus din perioada Aspera Hiems Symfonia (lucru care nu e rău deloc) – se pot simți însă tușele proprii ale britanicilor. Este un disc care poate fi ascultat pe repeat fără să plictisească; de fiecare dată răsare câte un sunet, o secvență de ritm sau un riff pe care le-ai ratat înainte.

Comments

comments

Ionuţ HuşanuA Forest of Stars – Beware the Sword You Cannot See

Leave a Comment