madonna rebel heart

Madonna – Rebel Heart

Cătălin Mesaru

Madonna a revenit cu al treisprezecelea album din vasta-i și controversata-i carieră (cu multe suișuri, dar și cu mult prea multe coborâșuri). Rebel Heart a ajuns nu cu foarte mult chiu, dar cu foarte mult vai la noi cu ajutorul unor (foarte multor) leak-uri pe internet. Cică de-asta s-ar și vinde atât de prost albumul: l-au descărcat oamenii, și-au dat seama că e penibil și cretin așa că nici măcar fanii cei mai înrăiți nu-l mai cumpără. Ca reper: Rebel Heart e cel mai prost vândut album al artistei din ultimii 20 de ani, de la superbul Bedtime Stories.

mandonna

#MANDONNA

Lăsând leak-ul internautic și calitatea albumului la o parte, mai avem o problemă: albumul există în șapte (7! Seven! Siete! 七! Sieben!) versiuni: versiunea standard, versiunea standard pentru Media Markt, versiunea deluxe, versiunea deluxe pentru Media Markt, versiunea deluxe pentru Japonia, versiunea deluxe pentru Fnac și versiunea super deluxe. În total, albumul însumează aproximativ șapte sute de mii de piese și durata de ascultare este undeva pe la circa optzeci de ani. Exagerez, dar nu prea. E un album mult prea stufos, mult prea plin de balegi sonore și e interminabil.

De apreciat, am apreciat-o pe artistă aproape întotdeauna pentru cum și-a construit imaginea și pentru cum s-a marketat, dar și pentru diferitele outputuri artistice pe care le-a avut în zona muzicală. Adică, Like A Prayer e un album foarte bun, la fel și EroticaBedtime Stories sau Confessions on a Dance Floor. Problema e că, de câțiva ani încoace, se tot chinuie să rămână sau să redevină relevantă (a propos de relevanță: Marilyn Manson și The Prodigy) însă nu-i reușește deloc șpilul cu albumele cutremurător de proaste Hard CandyMDNA și acum Rebel Heart, care-i chiar mai prost decât MDNA.

Ce urmează este o recenzie piesă cu piesă a albumului, varianta standard. Încă nu mă simt pregătit să ascult absolut toate piesele compuse pentru versiunile deluxe ale acestui rateu.

01. Living For Love

Despre piesa asta am scris deja pe Stereo Beasts: Piesa […] e spectaculos de proastă: EDM obosit, făcut și răs-făcut, cu pianul de rigoare și cu vocea Madonnei procesată până la absolut, cu influențe de decadă nouăzecistă și, bomboana de pe colivă, cor gospel.

02. Devil Pray

Auoleu. Asta e cea mai suportabilă piesă de pe album, ceea ce spune multe căci este absolut infernală și are versuri scrise de un fratboy american care e bucuros că a fost invitat la o chermeză cu ceea ce crede el că-s droguri și alcool. E ilar s-o auzi pe Madonna behăind cu tot autotune-ul din lume: And we can sniff glue/ And we can do E/ And we can drop acid.

03. Ghosttown

Madonna deplânge 7/11? Pardon, 9/11? 24/7? Naiba știe, e o baladă masturbatorie cu, iarăși, incredibil de mult autotune. Ai zice că ar fi trebuit să se simtă careva că nu mai există deloc vocea adevărată a Madonnei pe acest album.

04. Unapologetic Bitch

Vai, mamă! Asta-i o maneluță. E numai bună de băgat la petrecerile de hipsteri bucureșteni.

05. Illuminati

Mult nu mai rezist, jur. După ce ne-a cântat maneluță și lucrușoare penibiluțe despre drogulețe, acuma Mădana ne cântă fără pic de ironie despre ILLUMINATI și despre ceva petreceri, cu rime simpliste gen: The All-Seeing Eye is watching tonight/ Nothing to hide/ The secret’s inside. Mai lipsea niște high/fly/sky și puteam să ne luăm la revedere de la viață.

06. Bitch, I’m Madonna

Piesa asta începe cu un simulacru de Barbra Streisand (piesa) sau Stela Popescu (tot piesa). Dup-aia continuă cu niște lătraturi de câini trase prin niște sunete de fermoare!?! Nu știu. Nu e OK și nici normal. Nici măcar Nicki Minaj nu salvează boasca asta muzicală.

07. Hold Tight

Iarăși versuri făcute ca la clasa a doua. Platitudini și locuri scârbos-comune: Hold tight/ As long as you’re by my side/ Hold tight/ Everything’s gonna be alright. În rest, piesa sună super-flasc.

08. Joan Of Arc

MANDONNA își plânge de milă ba că e vânată de paparazzi, ba că se scriu chestii nasoale despre ea în tabloide și că o doare inimioara, dar că-și dorește să stea în brațele unui EL și să hâța-hâța, să spargă veioza, să rupă fâșul și alte eufemisme. Vai doamne, e și ea săraca un biet suflețel. Un biet suflețel care cântă rahaturi ipocrite: I’m not Joan of Arc, not yet/ But I’m in the dark, yeah/ I can’t be a superhero right now/ Even hearts made out of steel can break down.

09. Iconic

Auoleu și auoleu și iarăși auoleu. Această piesă începe cu Mike Tyson ținând un discurs a la Sișu & Puya pe care artista și-l apropriază, dorind să demonstreze cât de cool și puternică e. Thă vorbim dethpre aceathtă piethă ca Mike Tython, deci. Pe pietha athta, Mădana the mathturbeathă dethpre cât de thmecheră thi iconică e ea, mathcând totul thub un thrtat groth thi ipocrit de piethă cu methaj motivathional. E înfiorător de autofelantă thi de completamente cretinoidă, mai aleth când cântă: “I can’t”, “icon” – two letters apart. Dethpre ce dracului vorbethti, Mădono?

10. HeartBreakCity

HeartBreakCity e Ghosttown doar că un piiiiiic altfel. Aici, însă, MANDONNA folosește cuvântul fuck și cineva a uitat să dea autotune-ul la 100%, lăsându-l la 50%, deci străbate un pic și din vocea normală a artistei. Frumos nu e căci sună ca și cum Măi, Dana suferă de un guturai perpetuu.

11. Body Shop

Încă trei piese (fără asta) și calvarul e gata. Jur că nu înțeleg ce s-a întâmplat aici: niște chităruțe, niște vibe-uri de Enya și Mehdonna care ține să aducă aminte că I hear you work at a body shop. Fain așa, care-i problema? Trebuie să vândă cineva pe lumea asta și produse cosmetice, nu!? (P.S.: E foarte probabil ca această piesă să fie despre fisting.)

12. Holy Water

Mi-e fizic rău. Aici Metadonna cântă despre squirting, din câte am înțeles (Don’t it taste like holy water?) și, ce-i și mai grav, samplează din Vogue. How low can you go? Să ajungi să-ți samplezi una din capodopere pe această atrocitate despre lichide vaginale pe care mai și râgâi: Yeezus loves my pussy best. E apogeul atrocităților muzicale.

13. Inside Out

Piesa asta e atât de inofensivă, încât se pierde complet în tot albumul ăsta. Ce mi-e Hold Tight, ce mi-e asta? Maculatură totală.

14. Wash All Over Me

Altă piesă pe sistem maculatură. De ce a fost nevoie de atâtea piese? Unde mai pui că există, așa cum am menționat și mai sus, mult mai multe piese pe restul versiunilor albumului. Piesa asta tot gunoi motivațional este, gunoi doborât de letargie și de plictiseală. Cine a fraierit-o pe Madama și i-a luat banii aiurea?

Comments

comments

Cătălin MesaruMadonna – Rebel Heart

Comments

Leave a Comment