crowd

Crowd Control: Despre Oameni Și Băști

Cătălin Mesaru

Cunosc cel puțin doi membri ai trupei Crowd Control care au fetișuri pentru șepci, băști, băscuțe (pentru cap, dar și cu stafide și brânză) și alte acoperământe pentru cap. Nu neapărat burqa, dar sunt sigur că ar purta și burqa dacă ar fi brănduite cu ceva retro și optzecist, preferabil cu personaje de jocuri video. Cum ar fi o burqa în culorile lui Sonic The Hedgehog sau designed by Kid Icarus?

Am zis, deci, să-l întreb pe Intimidatah (a.k.a. Andrei Bucureci) despre ce-are-n bască la adresa șepcilor. De unde până unde acest fetiș pentru șepci și ce rol joacă șapca-n viața muzicală a trupei? Asta ca să-l pot confuza extrem de mult înainte de concertul din seara asta, din Bazaar, de la ora 22:00 în sus.

Iată, deci, șepci! Șepci! Băști! Șepci!

De ce șepci? Ce înseamnă ”șapcă” pentru voi, din punct de vedere ideologic?

Șepci, multe, multe șepci și băști pentru că am rămas cu sechele când, în clasa a 4-a fiind, mi-a fost furată pe stradă șapca cu Chicago Bulls. Am alergat după tip vreo 15 minute. Îmi plăcea șapca și am făcut tot posibilul să o recuperez. Mai târziu, când nu mai era cool să porți haine sport, decât dacă vrei să îți dovedești clar originea balcanică, am decoperit basca și look-ul de rudeboy jamaican. Coshmelin se pare că este fanul echipei de baschet Sacramento Kings. Încă poartă și în concert, dar și la job șapca cu echipa favorită. Eu nu mai port decât bască, însă decât să scot de la naftalina șepcile, mai bine aș vedea un film tematic despre baschet…Aș revedea Teen Wolf, Space Jam, White Men Can’t Jump sau nebunia de BASEketball.

Câte șepci ai în colecție?

Am o colecție de zece băști și pălării cumpărate și vreo cinci primite. Pe patru dintre ele le-am luat din Italia, iar restul sunt de aici din țară.

Care e cea mai dragă șapcă/bască și ce poveste are?

Am vreo trei favorite, care mi se pare că mi se potrivesc. Eu am o structura a capului mai deosebită. Le port des în concert pentru că îmi amintesc de poetul meu preferat, Gil Scott-Heron.

Cum se leagă șapca/basca de muzică?

Am menționat mai sus. Se leagă de tradiția jamaicană de rudeboy, care a fost preluată, apoi, în Marea Britanie și de subcultura skinhead. Dar se leagă și de primul artist spoken-word proto-hip-hop, mai sus amintitul Gil Scott.

 

Pentru că (aproape) toată discuția de mai sus nu este o aberație, vom discuta și despre Disney Puritans, noul videoclip Crowd Control Meets Harlequin_Jack, care juxtapune gameplay de baschet cu repetițiile trupei. Da, fiecare duet muzical ar trebui să fie ca un meci de baschet! Aici și-au dat concursul nu numai indie-rockerii Harlequin_Jack ci și omul care a făcut refixul, experimentalul Fierbințeanu. Ideea clipului aparține realizatorului, adică lui Răzvan Dü. După Brixton Riot, este a doua colaborare cu acest tânăr regizor-scenarist plin de resurse. Ca să nu mai zic că el poartă întotdeauna o șapcă pe cap.

Comments

comments

Cătălin MesaruCrowd Control: Despre Oameni Și Băști

Leave a Comment