11022614_821993674548766_5708660247780422033_o (1)

Cinci motive să-i vezi pe The Tiger Lillies

Andrei Coste

Dacă ești amator de muzică avangardistă și cabaret-ul te coafează mai ceva ca o freză electrică, nu trebuie să-ți spun că trebuie neapărat să mergi la concertul The Tiger Lillies din 8 mai de la Hotel Continental din Cluj, care-i prezentat de oamenii magnifici de la New Dreams [Live] și The Shelter. Textul ăsta e mai degrabă pentru neofiți și scopul lui e să aducă vreo cinci argumente pentru care trupa asta fantastică merită să fie văzută.

5. Falsetto-ul lui Martyn Jacques

Martyn Jacques, fondatorul și vocalul trupei cântă predominant cu un falsetto foarte accentuat și extrem de androgin. Sună excelent în combinație cu acordionul și restul instruemntelor care pot fi regăsite-n muzica celor trei trupeți, chiar dacă în ultima vreme și pe ultimele release-uri tot mai rar poate fi auzită această mirifică tehnică vocală.

4. Versurile superb de macabre și funny în același timp

Fiind niște veritabili esteticieni ai urâtului, majoritatea versurilor din repertoriul The Tiger Lillies au de-a face cu perversiuni sexuale, crime macabre și, în general, lucruri nasoale despre care rar auzi în toată muzica plină de optimism sinistru pe care-o asculți de obicei. Cui nu-i plac versurile despre prostituate și homosexuali corelate cu alte adevăruri oribile despre viață, moarte și religie, totul încapsulat în formate joviale și triste în același timp? În principiu nimic nu  e off-limits pentru trupa asta (nici măcar cuvintele dulci despre sexul cu animale) și mi se pare o treabă absolut fantastică, ducând ethos-ul artistic la stadiul de artsy as fuck.

3. Muzica incredibil de catchy

E fascinant felul în care o trupă atât de punk în atitudine și cu versuri demne de trupe de grindcore uneori poate să sune atât de catchy și de jovial. Deși semi-baladele nu-s un domeniu necunoscut pentru The Tiger Lillies, momentele în care lucrurile ies cu adevărat în față sunt când fundalul muzical aduce aminte de cabaretul lui Brecht din Berlinul dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial corelat cu muzică țigănească și muzică de circ.

2. Show-ul live foarte camp.

Performance-urile trio-ului sunt extrem de teatrale și incorporează de obicei o tonă de elemente camp (pentru neofițoși, termenul e explicat cel mai bine aici). Mi se pare fascinantă toată ideea de glamorous kitsch corelată cu restul elementelor pe care trupa asta le aduce pe tavă. Ca om care i-a mai văzut de câteva ori (inclusiv la TIFF acum vreo 2 ani), pot spune cu o mână pe ampicilină și cealaltă pe meniul de la Shelter că show-urile lor live sunt ceva incredibil.

1. Totul despre trupa asta

Serios, unde naiba mai găsești o trupă atât de fucked-up și, totuși, atât de accesibiliă ca sound? Tiger Lillies o să cânte pe 8 mai la Hotel Continental în Cluj-Napoca și biletele pot fi cumpărate de aici și evenimentul pe Facebook e aici.

Comments

comments

Andrei CosteCinci motive să-i vezi pe The Tiger Lillies

Comments

  1. Pingback: CONCURS: THE TIGER LILLIES – Live @ Hotel Continental – 8 Mai | Stereo Beasts

  2. Pingback: The Tiger Lillies Live @ Hotel Continental | Stereo Beasts

Leave a Comment