why make sense

Hot Chip – Why Make Sense?

Cătălin Mesaru

Încă de la primele semne de viață (Mexico EP și Sanfrandisco E-Pee din 2001 și, respectiv, 2002) gașca Hot Chip a făcut cam ce-a vrut în materie de muzică.  Alexis Taylor și amicii și-au construit propriul stil muzical, o îmbinare de synthpop cu disco, cu indietronica, trecând uneori și prin momente de hip hop sau R&B. Pe bună dreptate, Hot Chip sunt una din cele mai interesante și creative formații din muzica actuală, băieții având fabulosul talent de a se metamorfoza de la album la album fără să afecteze calitatea muzicii și, chiar mai mult de atât, să izbutească, prin schimbările și alterările de sunet să depășească constant din punct de vedere calitativ albumele anterioare. Aruncă, doar, o ureche pe Coming on Strong, albumul de debut, și pe The Warning și vei simți instant saltul calitativ, iar progresul acesta e menținut, așa cum am menționat, constant, băieții nereușind până la momentul actual să scoată un album prost și având extremă grijă să nu meargă neapărat pe linia muzicii actuale ci cumva paralel cu ea, întotdeauna preocupându-se să oscileze întocmai pentru a surprinde.

În februarie, băieții au lansat în vastele valuri ale interneturi piesa Huarache Lights pe care o foloseau pentru a promova următorul (al șaselea) album: Why Make Sense?. Imediat ce-am ascultat piesa, mi s-a confirmat încă o dată faptul că Alexis Taylor, Joe Goddard și restul din trupă sunt incapabili de rateuri. Luna aprilie a adus cu sine piesa Need You Now, o semi-baladă semi-dansantă cu tușe soul, o compoziție din gama inimă albastră pe care Hot Chip au grijă să le includă într-o formă sau alta pe albumele lor.

În mai a sosit și albumul și acum, la aproape o lună de ascultat aproape încontinuu, pot spune cu mâna pe inimă că este cel mai bun album al trupei și unul din cele mai (pur și simplu) frumoase albume din această primă jumătate de an. Why Make Sense?, deși bine împlântat în zona de muzică electronică, are o organicitate aparte care răsare din folosirea de instrumente analogice și, mai ales, din momentele în care albumul îți gâdilă inima pe piese ca White Wine and Fried Chicken sau te învăluiește cu tandrețe în piese ca So Much Further To Go sau Dark Night (cea mai bună piesă de pe album, alături de piesa care închide și dă și titlul albumului). Alexis Taylor și trupa au un simț special, un fel de al șaptelea simț (căci, nu-i așa, al șaselea simț e cel folosit la seeing dead people, după cum ne-a învățat cinemaul) și fac pe dracul în patru și te-agită, dar apoi te mângâie pe creștet cu cele mai dulci balade și cele mai frumoase sentimente emanate din sufletul lor colectiv.

Avem parte pe acest album de piese perfecte pentru dansat (Huarache Lights, Love is the Future, Easy to Get, Cry for You), de piese de inimă albastră, dar și piese explozive, iar pasajele de rap care apar pe nepusă masă te țin în priză și te zbânțuie surprinzător și chiar și atunci când te agită, în Why Make Sense? e mai multă dragoste și mai mult sentiment decât au avut cei din trupă pe albumele anterioare. Păstrând în perspectivă faptul că băieții ne-au dat piese ca Look at where we are (pe In Our Heads¸din 2012), One Life Stand (de pe albumul cu același nume din 2010) sau incredibila Made in the Dark (de pe albumul cu același nume din 2008), afirmația poate părea un pic forțată, însă e suficientă doar o parcurgere a pieselor acestui album și totul va deveni incredibil de clar: Why Make Sense? e un album despre dragoste deoarece dragostea n-are niciun sens, iar Hot Chip nu pot da greș.

Comments

comments

Cătălin MesaruHot Chip – Why Make Sense?

Comments

  1. Pingback: Hot Chip – Dancing In The Dark | Stereo Beasts

Leave a Comment