pieseproaste

Cele mai proaste 5 piese (de până acum) ale mainstreamului românesc din 2015

Andrei Coste

Din momentul în care colegul Cătălin s-a gândit că-i o idee bună să facă un top al celor mai decente piese, am știut că-mi va veni oroarea să caut cele mai proaste cinci piese din multiversul mainstream românesc. După vreo trei ore de analizat majoritatea clipurilor și pieselor postate pe conturile oficiale ale caselor de discuri, am ajuns, cu maximă bucurie-n suflet și mai mult mizantropism decât se cuvine, la aceste cinci nestemate muzicale fără de care muzica noastră ar fi mult mai bună. Să-ncepem, deci.

Zob – Arată-mi…

O s-o spun să ne înțelegem din start: glumele cu viol nu sunt în regulă. Mai ales dacă sunt asezonate cu umor de prost gust demn de curtea unei școli generale. Și-o să-mi spuneți probabil că nu înțeleg umorul și toată ideea versurilor subversive din muzica punk. În primul rând, Zob nu mai au nicio legătură cu muzica punk de vreo trei albume încoace. Și dacă vă doriți cu adevărat să ascultați punk de calitate, există o formație magnifică pe nume Ska-nk, niște băieți care reușesc să nu sune bătrânesc și să aibă și umor de calitate. Piesa asta iese în evidență mai mult decât orice prin lipsa crasă de bun-gust și glumițe expirate cu oameni din Vaslui. Și, vă rog să mă scuzați pentru repetiție, dar în momentul în care bagi versuri de genul: dacă vrei ca o biată fata beată / să ajungă acasă încă o dată / neviolată… dacă vrei să nu fii tu și continui retardarea cu un refren care se rezumă doar la un cor de neanderthali cântând arată-mi țâțele de 4 ori, nu esti amuzant, ești doar un dobitoc insensibil și grobian care se crede amuzant.

Ruby feat. Moroșanu & Dorian Popa – Lasă cucu-n pace

Trecând peste faptul că nu m-am uitat la Survivor-ul ăla românesc de la ProTV (și faptul că în general mi se rupe maxim de orice formă de reality show), piesa asta superbă compusă de Uaț Ap și Matteo (care cică-i ceva cântăreț de care nu-i pasă nimănui) are un background trap și vreo trei fraze muzicale care sună ca și cum ar fi ciordite de la Jay-Z și Kanye West – Niggas In Paris. Dar nu asta e cea mai mare problemă, cea mai dureroasă chestie din univers e generată de versurile absolut superb de stânjenitoare. Nu îmi dau seama cine a crezut că-i o idee bună să faci o piesă despre aventurile și swag-ul unui show mai regizat decât orgasmul lui Ruby, dar merită aplauze sincere pentru asta. Pot afirma fără nicio problemă faptul că flow-ul lui Sculă Bob este de 20 de ori mai bun decât al ilustrului Dorian Popa (care, să-mi fie iertată comparația absolut oribilă, rimează precum un copil surdomut cu sindrom Down). Și Moroșanu cu autotune e o experiență superbă pe care n-o recomand nimănui. Să ardă, zic.

Jo feat. Randi – Până Vara Viitoare

Cu un beat care amintește de anii ’90 și magnificul gen muzical cunoscut drept eurodance, Până Vara Viitoare e o piesă atât de groaznică încât o să-ți rămână în cap mai mult decât orice hit de la Genius. Versurile (care, sincer să fiu, cred că-s scrise de un preșcolar) par rupte dintr-o manea goth iar clipul asociat piesei o arde Twilight la modul cel mai ieftin posibil. Piesa asta e atât de accesibilă și de catchy încât mi-e foarte greu să nu spun că e o manea. E exact genul ăla de piesă pe care-o auzi o singură dată în taxi când mergi mort de beat spre casă și te trezești a doua zi că-i fredonezi versurile fără să vrei. Exact ca muzica lui Sandu Ciorbă. De remarcat că deține un vers absolut sublim cu valențe BDSM care sună ceva de genul sincer, dacă te-aș prinde te-aș lega. Sau cel puțin îmi place mie să cred că e o referință la BDSM.

Naguale feat. Andra – Falava

Asta-i cea mai enervantă piesă de vara asta, fără doar și poate. Fălaba, hitul universului, moartea pasiunii. Seamănă cu toate piesele făcute de Tom Boxer (cred că așa îl chema pe ăla) și alții care s-au trezit brusc să combine dance-ul românesc cu riff-uri orientale și alte chestii mult prea apropiate de manele. Faptul că e pe jumătate în portugheză și pe cealaltă jumătate în engleză nu face decât să-i întărească statutul de kitsch suprem al anului 2015. Și e păcat, Naguale când a ieșit la soare acum vreo 4 ani scosese o piesă destul de bună care-mi aducea aminte de Shantel. Acum îmi aduce aminte de toată muzica proastă care se face la noi  în țară. Ar fi meritat locul 1 doar pentru că Andra e o prezență muzicală insuportabilă pe absolut orice piesă. Din păcate, se poate mult mai rău de atât.

Direcția 5 feat. Alinka – Te Iubesc

Acest mirific duet în colaborare cu o tânără speranță pe nume Alinka despre care nu știu absolut nimic (n.r. – e gagica aia care cânta cu Nick Kamarera nonsensul ăla absolut sinistru cu Mama Yette) e voma supremă. Direcția 5 e pentru muzică exact cum e Toni Poptămaș pentru Facebook: o mizerie targetată spre publicul feminin de toate vârstele, cu o educație relativ precară și nevoie prea mare de atenție. Am reușit să ascult o singură dată această perlă de neprețuit și mi-am dorit din suflet să-mi torn acid de baterie pe gâtlej și să părăsesc această planetă. Începând cu acordurile retardat de simple și versurile cretine menite să-ți dea diabet, absolut toate clișeele pieselor de dragoste făcute vreodată pot fi auzite pe această magnifică operă de artă. Serios. Dacă ar fi să ajung pe o insulă pustie și singurii doi artiști din care aș putea alege să ascult ceva ar fi Sandu Ciorbă sau Direcția 5, aș alege Sandu Ciorbă fără nicio urmă de regret. Toate piesele din lista asta sunt extrem de slabe, chiar și pentru industria noastră muzicală destul de inexistentă, dar comparate cu porcăria asta intitulată simplu, Te Iubesc, aș putea spune că sunt geniale.

Comments

comments

Andrei CosteCele mai proaste 5 piese (de până acum) ale mainstreamului românesc din 2015

Leave a Comment