IMG_3534

Untold Festival – Ziua 4 și Impresii Finale

Andrei Coste

Aseară s-a terminat Untold Festival, cel mai mare festival pe care țara asta l-a pupat până-n prezent. Cred că asta ar trebui să vă spună totul. Dar înainte să-mi exprim opțiunile vizavi de întregul festival, trebuie să detaliez un pic și despre ce-am văzut în ziua a patra.

Am intrat pe la 18.00 pe poarta festivalului și prima chestie peste care-am dat a fost dj-set-ul lui Nickodemus de la The Forest, care a rupt maxim. Omul a pus muzică extrem de bună, combinând sonorități balcanice cu hip-hop. Mr. Woodnote a fost al doilea pe listă și, chiar dacă nu-i prima oară când îl ascult live, tot timpul reușește să mă surprindă. Și asta-i din cauza naturii extrem de improvizaționale a show-ului, toate beat-urile fiind făcute pe loc iar rimele și flow-ul lui Lil Rhys, combinat cu prezența magnifică a Evei Lazarus a făcut din concertul ăsta una din cele mai mișto reprezentații de la festival.

Următorul pe listă a fost Jeru The Damaja, o legendă printre cunoscătorii de hip-hop. E primul MC pe care-l văd să aibă o comunicare atât de bună cu publicul. Omul a fost pus pe glume și incita tot timpul audiența să fie activă în timpul pieselor. Și i-a ieșit de minune, mai ales că ne-a cadorisit cu o tonă de piese clasice (momentul meu preferat fiind pe Da Bichez). A fost un warm-up excelent pentru magnificul DJ Premier, care mi-a întrecut așteptările cu mult. Serios, omul despre care se poate spune c-a inventat boom-bap-ul în hip-hop și-a început set-ul cu rockăială și funk, abia de pe la jumătatea lui începând să bage hip-hop de la mama lui. Am rămas mască de felul în care face cut-uri și de eclecticismul playlist-ului cu care mi-a invadat urechea. Faptul că și Jeru era prin zonă și a dat o strofă cu Preemo m-a făcut să zâmbesc precum un cretin care vede pentru prima oară un balon cu heliu. În opinia mea, ăsta a fost cel mai bun show din tot festivalul, chiar dacă n-a avut artificii, luminițe, briz-brizuri și alte treburi flashy.

Pendulum și MC Verse au reușit să strângă cel mai numeros public din toate serile de la River Stage. Am stat două piese la ei și pe urmă am ales să prind ultima bucată din show-ul celor de la Third Party (care au pus destul de bine, dar din păcate, i-am prins doar la ultimele 5 piese și nu pot să expun o opinie despre ei). Tujamo a fost warm-up-ul pentru David Guetta, și pe lângă faptul că am avut constant impresia că set-ul lui este preînregistrat (serios, în momentul în care se schimbă o bucată de piesă și ai mâinile în aer, nu folosești căști – da, știu că unii mai fac și waveriding – nu prea faci nimic decât să fii o maimuță care dansează printre luminițe). Pe la 1.00 a intrat și David Guetta care, spre mirarea mea, a pus incredibil de bine. Nu mă așteptam, sincer să fiu, și mă bucur de faptul că mi-au fost întrecute așteptările. Despre lumini și artificii nu are rost să vorbesc, pentru că au fost exact la fel ca în fiecare seară – spectaculoase, creative și foarte mișto.

Per total, Untold Festival a fost un eveniment incredibil de reușit. Înafară de faptul că Lean On de la Major Lazer se auzea din oră în oră (asta spune multe despre dj-ii de EDM), faptul că oamenii puteau intra cu selfie-stick-uri dar parfumurile și cremele de mâini le erau aruncate de către stewarzi (lucru mega-ilogic) și faptul că publicul de la scenele adiacente arenei era destul de mic pe tot parcursul festivalul, nu prea am nimic de imputat organizatorilor. Da, unii oameni din public erau deseori mult prea ocupați să-și facă selfie-uri decât să se distreze, dar așa e peste tot. N-am văzut să fie incidente majore sau alte probleme organizatorice mari iar singurele cozi au fost la toaletele din Cluj Arena și la standurile de mâncare. Untold e cel mai mare festival pe care-l are țara asta și m-a surprins că în fiecare zi a reușit să adune peste 50.000 de plătitori de bilete, mai ales că e doar la prima ediție. Felicitări organizatorilor pentru că au reușit să facă un public obișnuit cu concerte gratuite în centrul orașului să plătească un bilet de intrare pentru a vedea niște artiști. Untold a ridicat ștacheta în materie de organizare a unui festival în România și, pentru asta, eu mă înclin cu respect. Ne vedem la anu’!

Comments

comments

Andrei CosteUntold Festival – Ziua 4 și Impresii Finale

Leave a Comment