colectiv

Codin Orășeanu – Scrisoare către voi

Codin Orășeanu

Scrisoare către voi.

Trăim în țara lui ”noi” și ”voi”. M-am obișnuit cu asta și, poate că e bine, poate că nu, m-am și adaptat dându-mi seama că aceste lucruri nu se vor putea schimba niciodată, cel puțin pe aceste plaiuri. Tragedia care s-a întâmplat vineri în Colectiv ne-a afectat în primul rând pe ”noi”, ”noi” cei din subcultură, pe ”noi” cei ce suntem împroșcați cu noroi că ieșim la marșuri și la proteste în stradă, pe ”noi” pe cei interziși la televizor sau la radio pentru că promovăm o muzică nedemnă de audiovizualul vostru, pe ”noi” cei pe care ”voi” ne-ați făcut în fel și chip, pe ”noi” cei pe care presa ne ignoră ori de câte ori se poate deoarece ”noi” nu suntem un target cu putere de cumpărare. Ei bine, ”noi” suferim, ”noi” ne plângem morții și răniții în timp ce pentru ”voi” ceea ce s-a întmplat vineri nu este decât o problemă de imagine al cărui PR trebuie foarte bine gestionat.

”Voi” cei care apăreți la televizor, ”voi” jurnaliștii care până vineri ne-ați considerat o pleavă a societății, ”voi” cei care purtați haine și cruci de aur, ”voi” cei care dați legi după bunul vostru plac și furați zeci de miliarde, ”voi” cei care ați devalizat țara și ne omorâți cu zile, ”voi” cei care nu ați încurajat și nu ați ajutat niciodată această cultură, ”voi” veniți acum să ne acuzați și să ne judecați?

Urlu ca un leu în cușcă de turbare și îmi vine să mușc tot ce am în jurul meu de supărare. Mi-am pierdut prieteni vineri, am alții care se luptă pentru viața lor pe paturile de spital, și mai am alți doi prieteni pe care ”voi” vă pregătiți să îi crucificați.

”Noi” toți suntem Colectiv. ”Voi” prin legile și corupția voastră ne-ați împins în beciuri și locuri abandonate, în locuri nesigure, ”voi” prin legile și atitudinea voastră zeflemitoare la tot ceea ce este alternativ la cultura dominantă și majoritară. ”Voi” prin șpăgile pe care le luați și prin jocurie pe care le faceți ne împingeți din ce în ce mai mult în mizerie și sărăcie, ”voi” sunteți cei care nu ne lăsați nicio portiță către speranța unei zile mai bune și a unui trai decent.

După ce ”noi” am pierdut atâția prieteni vineri ”voi” veniți acum și ne acuzați că ”noi” suntem responsabili? Dar instituțiile voastre corupte ce au păzit? Legile voastre de ce nu le-ați aplicat? Voi vreți să scoateți vinovați tot oameni dintre ”noi”, în timp ce ”voi” stați la adăpostul șpăgilor primite. Mi se repetă în minte ca un gif prost răspunsul lui Piedone ”păi e vina mea?”, sau declarația BOR în ceea ce privește slujba de pomenire de la Colectiv ”nu am fost invitați” – de parcă când vin să ceară bani pe la ”noi” pe la uși îi cheamă cineva.

Țara asta toată e o cârpeală, de la astfaltul de pe străzi până la legile pe care le avem și la șefii de stat. Patronii de la Colectiv sunt victimele sistemului în care trăim și pe care fiecare dintre ”noi” îl alimentează zi de zi inconștient. Tăușance a zis bine azi – nu suntem exponanții culturii ”lasă că merge și așa”, suntem victimele sistemului care ne-a împins către ”doar așa se poate”. Fac parte din cultura asta de 20 de ani. Am cântat în diverse formații, am organizat evenimente, am fost asociat la un club și știu că nimeni nu ne-a ajutat vreodată. Tot timpul am fost ”noi” cu ”noi”. ”Noi” organizăm evenimentele, ”noi” plătim bilete dar ”voi” încasați taxele fără a ne da nimic înapoi. Are sens să vorbim cum este promovată cultura și muzica de către BBC sau RFI? Are sens să discutăm despre cum sunt susținuți artiștii oriunde în lumea asta civilizată? Are sens să vorbim despre viața unui artist din România? Are sens să vorbim despre media din România care este tot timpul în căutarea senzaționalului? Nu. Pentru că ”noi” toți știm că ”voi” nu faceți decât să profitați de pe urma noastră și ”voi” nu faceți decât să vă îmbogățiți în timp ce pe ”noi” ne îngropați din ce în ce mai mult în mocirla rămasă în urma îmbogățirii voastre.

Sunt furios că încercați să denaturați până și ce s-a întâmplat vineri în Colectiv. Încercați să vă apărați spatele spunând că ați reacționat la timp dar ”noi” știm că ați ajuns târziu, ”noi” știm că spitalele sunt slab dotate, ”noi” știm că sistemul sanitar este sufocat de mizerie și corupție. De unde știm? Pentru că vineri ”noi” am fost acolo și pentru că spitalele sunt pline de ”noi” în timp ce ”voi” sunteți la televizor, pe radio și în presă.

Sunt furios pentru că știu că ceea ce s-a întâmplat la Colectiv nu este vina patronilor sau a trupei, este vina sistemului în care trăim și în care ”voi” ne afundați, un sistem pe care voi îl manageriați și îl țineți în picioare pentru a acumula și mai mulți bani. Dacă am face un calcul simplu cu câte șpăgi se dau, doar din cele pe care le știm, guvernanților oare câte spitale am face? Dacă toți banii pentru catedrala mântuirii ar fi fost folosiți pentru săraci câte suflete am face fericite? Dar nu, să nu vorbim despre asta pentru că ”voi” sunteți ocupați să răstigniți trei dintre ”noi”.

Sunt furios pentru că aș vrea să vă fac mult rău dar nu știu cum să fac astfel încât să fiu sigur că veți plăti înmiit prețul pe care ”noi” l-am plătit vineri.

Sunt furios că ”noi” nu vă putem judeca după aceleași legi după care ”voi” ne judecați”.

Sunt furios pentru că știu că orice s-ar întâmpla tot ”noi” vom pierde.

Comments

comments

Cătălin MesaruCodin Orășeanu – Scrisoare către voi

Comments

 1. Florin Androne

  Bai Cristian Mihai aka Ras Dawa, esti ultimul prăjit si frustrat. Esti un artist ratat care a inceut avand nume descena Dawa (heroina) si te tineai dupa Arsura ca sa te bage lumea in seama. Acum te-ai facut mare rastaman si tot nu te baga nimeni in seama. Vad ca ai problema cu Codin. Treaba ta. Dar ma uit la tine pe pagina si vad ca nu te cheama nimeni pe tine la concerte. De bine de rau Codin, 10 ani cat a facut Street Delivery a platit tot timpul toti artistii. Nu e ciudat ca tu esti singura voce care il ”apostrofeaza”? Vai de capul tau. Daca esti asa suparat ce ai facut tu pana acum? Cu ce te poti lauda tu? Se citeste printre randuri ca defapt tu nu esti nimic mai mult decat un frustrat. Dai exemple de locuri in care el taxa berea cu nu stiu cat dar defapt nu enumeri niciuna, vorbesti despre artisti pe care ii obliga sa vina gratis dar nu vorbesti despre niciunul, este clar oricum ca pe tine nu te-a chemat niciodata. Dar problema nu e el, probabil sunt toti organizatorii care nu te cheama. Cum de oare nu te mai invita nici baietii de la Kaya? Nici oamenii din Cluj sau Iași care mai au soundsystem-uri.
  Un obosit si un troll pe care oricum nu il baga nimeni in seama.

 2. Florin Androne

  Si inca ceva, ca probabil Codin nu o sa iti raspunda in veci vierme mic ce esti; tu inca iti luai capace de la Arsura cand el protesta pentru Rosia Montana.

  1. Mihai Craciun

   Salut Florin, voiam sa-i raspund si eu acestui imbecil de Cristian, dar ai zis cam tot ce era de zis si nu cred ca mai trebuie pierdut nici macar un minut cu gandul la el.

 3. Florin Androne

  Ca sa inteleaga lumea care citeste comentariile astea. Eu sunt unul din oamenii care a stat la intrare la evenimentul cu Brain Damage pe care Codin l-a facut si tu vroiai sa intri fara sa platesti spunin ca esti ”artist” si ca nu ar trebui sa platesti intrare. Cam genul asta de om esti.

Leave a Comment