dream diggers

The Dream Diggers – System Glitch

Cătălin Mesaru

Așteptăm de ceva vreme noul videoclip al trupei The Dream Diggers, așa că am sărit instant pe ei, cu ocazia lansării, și i-am căpiat cu întrebări despre videoclip și despre piesă și, desigur, despre noul album, To Dream Is To See pe care-l vor lansa anul ăsta. Responsabil cu răspunsurile a fost our main man Codin Orășeanu. Let’s do this!

Cum a luat naștere această piesă?

Codin: Am plecat de la o schiță. De obicei, stau și lucrez mult pe un sunet pe care după aceea îl dezvolt. Samplez sau plec de la un white sound. Îmi place foarte mult să trag de sunete, să le manipulez și să văd unde mă duc. Mi se pare foarte interesant că de la o picătură de apă poți să ajungi la un sunet de tobă…probabil că despre asta e vorba în tot acest proiect, despre explorarea sunetului. Revenind totuși la piesă, aveam o linie de bass și două synthuri gata. După care a venit Mihnea în București și am început să lucrăm la structură și la synthuri și armonii noi. După aceea, am mers eu la Cluj și am tras tobele și chitările. Am înregistrat la Luna Recording Studio (great place, by the way). După ce se trage totul, piesele revin la mine pentru mix si master. Cred că mixul e partea care îmi place cel mai mult: aici pot să fac efectiv ce vreau și să dau piesei filmul pe care l-am vrut. Aici se simt cel mai mult influențele mele din dub.

Vorbește-ne un pic (mai mult) despre videoclip.

Codin: System Glitch este prima piesă pe care am terminat-o atât ca mix cât și ca master. Am stat destul de mult timp să lucrez la ea, să aranjez fiecare sunet și, în felul acesta, mi-au și venit tot felul de idei despre clip. Povestea îmi curgea în minte, dar în momentul în care a trebuit să o așez pe hârtie s-a conturat mult mai bine. Ionuț Marius, regizorul care ne-a făcut clipul, fiind și prieten cu mine, a avut destulă răbdare și înțelegere încât să mă lase să mă sucesc de câteva ori. Mi se pare extraordinar să poți lucra cu prieteni cu care te înțelegi. De fapt, tot clipul acesta este o însumare de ajutor de la prieteni: copiii care apar în clip, păpușile Matrioșka, la casa în care am filmat am ajuns tot prin niște prieteni (mii de mulțumiri Anei Bănică de la Cai verzi pe pereți și neobositului Jean).

Am ținut foarte mult la poveste, punerea în ei în scenă fiind, însă, munca lui Ionuț. E vorba despre un drum inițiatic, despre bagajul trecutului pe care tot trebuie să îl cărăm după noi și să ni-l asumăm ca pe o constantă pe care nu o putem schimba nicicum. Mi-aș dori foarte mult ca lumea să nu se mai raporteze atât de mult la trecut ca la un prezent ci doar să învețe din ceea ce are istoria de oferit. Am mers pe ideea unui copil deoarece cred că în faza copilăriei ne sunt induse cele mai tâmpite lucruri despre societate și doar printr-o luptă contină cu noi înșine reușim, poate, în perioada de maturitate să ne debarasăm de preconcepții. Infuzia asta de ”cunoaștere supremă” pe care societatea ne-o oferă din primele momente în care pășim în lume omoară foarte mult creativitatea. Casa reprezintă societatea în care trăim care e plină de metehne și fantome care vor să te tragă în spate și cu care trebuie să te lupți pentru a trece mai departe. De aici și numele de System Glitch.

De la filmări cel mai mult ținem minte toți frigul. Am filmat în decembrie într-o casă părăsită unde, evident, nu existau toate geamurile. Noi ca noi, dar o supriză a fost să vedem cât de eroic au rezistat copiii în frigul ăla timp de 10 ore. Cu ocazia asta am și zis că e ultima oara când filmăm un clip iarna. Următorul sper să fie la mare, în august, la 40 de grade. La clip a contribuit și Ortaku cu o serie de paste-ups care se pot vedea în clip, ele aduc un plus de tonus și de atmosferă întregului peisaj pe care am vrut să îl zugrăvim aici.

Când veți lansa noul E.P., To Dream Is To See?

Pe 11 martie lansăm la Cluj, în The Shelter, iar pe 17 martie la București, în Control.

Ce înseamnă pentru voi acest nou E.P., din punct de vedere al evoluției muzicale și al sunetului abordat?

Încă o etapă. De la început noi am spus că The Dream Diggers este un proiect prin care vrem să explorăm sunetul. Noul material marchează o etapă mai industrială în evoluția noastră. Chitările cu distors își fac loc mai mult în mix iar synthurile agresive au înlocuit atmosferele blânde de pe primul material. Pe aceste piese nu mai avem tobe electronice, am lăsat doar tobele lui Răzvan care au o căldură extraordinară. Cred că va fi foarte interesant să vedem reacțiile oamenilor la acest EP după ce au ascultat albumul Fear Is A Lie. Pentru noi contează cel mai mult să rămânem fideli mesajului pe care vrem să îl transmitem, nu formei.

Pe unde o să mai cântați anul acesta?

Sperăm că prin cât mai multe locuri :-)

Comments

comments

Cătălin MesaruThe Dream Diggers – System Glitch

Leave a Comment