3

 

5. Chancha Via Circuito – Amansara

Nu-i ușor să faci ce face Pedro Canale a.k.a Chancha Via Circuito. Adică digital cumbia. Sunete tradiționale din muzica latină folclorică braziliană și argentiniană injectate cu infinite posibilități ale producției digitale. Albumul lui este presărat cu instrumente hipnotice, dar și cu mici intervenții electronice care mi-a pus sângele în mișcare, mi-a încălzit trupul și mi-a ridicat toate spiritele la dans.

4. Hauschka – Abandoned City

L-am văzut pe Hauschka în deschidere la Rokolectiv, iar invaziile obiectelor atent alese pentru experimentele sale pianistice neortodoxe mi s-au imprimat pe veci în minte. Deci da, Abandoned City…pentru că muzica lui Hashchka mi-a împletit mințile în jurul corzilor pianului care devine un teren de joacă pentru diverse obiecte cu sau fără caracter sonor. Orice se poate întâmpla și orice fel de obiect este invitat să participe.

3. Mă gândeam de la început că voi avea de ales între Jon Hopkins – Asleep Versions E.P. și Djao – Djao. Am să trișez. Le aleg pe amândouă din aceleași motive. Dar aleg în special Djao – Djao pentru abilitățile sale de hipnoterapie care își fac efectul pe o durată de timp mai îndelungată. Am spus-o și o repet: muzica lui îți manipulează codul genetic, rearanjând orice secvență care s-ar fi putut “altera” sau depărta de la formula inițială. Toate piesele de pe acest album își ating ținta, și anume ascultătorul aflat într-o stare de proiecție astrală în care subconștientul cade în genunchi și se predă. Mă predau.

2. Shabazz Palaces – Lese Majesty

Pentru un hip-hop nou și îndrăzneț, un sound care dă din coate, cu tupeu și fără rușine. Este altfel de hip-hop. Mai experimental, greoi pe alocuri, puțin dur și extrem de bizar. Toate videoclipurile lor sunt cam sinistre și, deși mulți au spus că și muzica lor este la fel, personal consider că genul ăsta de muzică s-a teleportat recent în orbita hip-hop-ului și sunt tare curios să văd care va fi pasul următor în această direcție și cum anume vor influența cei de la Shabazz Palaces conceptul de future hip-hop.

1. FKA Twigs – LP1

De ce Twigs? Pentru că îi ador muzica, versurile și dansul. Ador această zeiță aromată care adie a scorțișoară, a primăvară, vară și toamnă. Nimic nu este întâmplător în formațiunea acestei fete în care zace o adevărată simfonie a frumosului. Ce se întâmplă când Tahliah concertează mă depășește complet, mă transportă undeva într-o lume în care critica rațiunii pure se disipă și se elimină sub formă de caldură cedată corpului ei dansant sau mediului în care vocea ei domină suprem.

 

Cătălin MesaruTop 2014 – Cristian Pagu

Comments

  1. Pingback: Best Music of 2014: Partea a III-a | Stereo Beasts

Leave a Comment