3032688-poster-p-1-spoon-they-want-my-soul

Spoon – They Want My Soul

Cătălin Mesaru

Mare mi-a fost mirarea să aflu că Spoon, trupa cu numele ce omagiază piesa cu același nume al krautrockerilor Can, a fost numită pe la sfârșitul lui 2010 Artist of The Decade de Metacritic. Acest titlu onorific, mai ales după ce am ascultat noul lor album (They Want My Soul), îmi pare echivalentul unui premiu oferit McDonald’s pentru Cel mai sănătos hamburger.

Problemele albumului se reduc, în esență, la doi ghimpi ce-ți vor zace în urechi pe parcursul întregii audiții: vocea vocalistului și cât de exasperant de supra-produs este. Versurile nici că mai contează, sincer.

Vocea lui Britt Daniel nu transmite și nu trădează niciun fel de emoție – doar un ennui major ce se transmite și-n piesele albumului (cum ar fi pe Inside Out care sună a piesă de-a lui Dido până apare vocea plictisită acompaniată de niște clinchete de pian absolutamente sâcâitoare). Daniel lasă impresia că s-ar distanța de meseria de vocalist și o face doar pentru că trebuie cineva să cânte pe acest album.

Nicio piesă nu reușește să te surprindă cu mare lucru, totul pare programat până în cel mai mic detaliu și nimic nu pare spontan –  muzica e frustrant de matematică (de exemplu, Rent I Pay care nu are nici cap nici coadă și e monotonă sau Do You și Rainy Taxi care reușesc cu brio să derapeze în niște compoziții seci, fără niciun cârlig major) și mult prea curat construit – te-aștepți, oareșcum, chiar și la feedback-ul de pe o piesă aparent cumințică precum Knock Knock Knock.

E ca un pas înapoi într-o zonă muzicală la care probabil unii vor dori să revină, dar subsemnatul nu tânjește neapărat după asta și e exact genul ăla de album care se potrivește de minune cu niscaiva film american indie cu adolescenți care fac lucruri nebunești și tâmpite ori cu adulți care se cred adolescenți și fac lucruri nebunești și tâmpite. Să fie de mirare că pe Outlier, care se tot amplifică progresiv, dar care se oprește într-un punct din care nu evoluează în absolut nimic, Britt Daniel cântă And I remember when you walked out of Garden State?

Comments

comments

Cătălin MesaruSpoon – They Want My Soul

Leave a Comment