jj_dynasti

JJ – “Dynasti” (Extended Version)

Ion Indolean

Cu ce să-ncep? Cu faptul că videoclipul Dynasti e preţios-pretenţios degeaba sau că nu are o miză reală, ci doar încearcă să şocheze?

Suedezii de la JJ (un nume care pentru mine reprezintă o lipsă reală de inspiraţie) creează un ceva deranjant care se transformă în 5 minute de redundanţă; e o piesă de pe albumul V (scos acum, de câteva zile) – alt nume care dovedeşte un oarecare elitism gratuit. Pe deasupra, piesa mai e şi extented version; pentru un plus de plictis şi iritare.

Trupa în cauză o lungeşte la modul satanic-ritualic, de parcă ar fi ceva Ku Klux Klan hipsteraş, cu cruci pe mâini şi sclipici pe faţă, care dau foc la ceva piane, în ceva deşert. Nu vreau să deranjez, dar tot ce fac ei mi se pare revoltător; ei iau o convenție dintr-asta provenită din spațiul bisericii și o laicizeză excesiv. Uneori, vorba aceea că atât timp cât e artă poți face orice, cred că ar trebui reformulată sau regândită. Nu sunt vreun susținător al Bisericii (dimpotrivă, fariseismul prezent în acest mediu mă lasă rece), dar aici ajunge să fie vorba despre principiu şi despre respectarea celuilalt – la nivel generic. O piesă de artă are dreptul să fie provocatoare, dar când aceasta e singura ei caracteristică (de exemplu, în cazul de faţă) şi nu are un substrat real, ci doar unul susţinut artificial şi împrumutat de pe la alte piese de artă, atunci se naşte o mare problemă. Poate, în unele condiţii, cenzura ar fi benefică. Pe mine, unul, videoclipul ăsta m-a enervat teribil, pentru că mi se pare o ofensă adusă inteligenţei şi o adevărată farsă făcută de o mână de neciopliţi.

Legat de partea diegetică, să spunem cam aşa: o fată cântă fără nerv și cu oarecare superioritate, de altfel falsă. Valoare, ioc, originalitate, la fel. Doar multă infatuare. Fondul sonor e susţinut de sunete de pian. La început mi se pare că am auzit şi un clopot, care e ca și cum ar anunța o slujbă, dar în cazul de față una satanică. În fine. Dynasti e o piesă care mi se pare că vrea să ne ia de proști și care se poate lua de mână cu cineastul mega-plictisitor şi zice-se că foarte subtil Serghei Paradjanov. Păcat de pianele alea!

Comments

comments

Ion IndoleanJJ – “Dynasti” (Extended Version)

Comments

  1. Pingback: JJ – V – Stereo Beasts

Leave a Comment