caribou-ourlove-750x400

Caribou – Our Love

Cristian Pagu

Manitoba, Daphni, acum Caribou, 2014, album nou. Am avut șansa să-l văd recent la Boiler Room, cu ocazia deschiderii oficiale a Festivalului Dimensions din Croația, alaturi de Nils Frahm, Kwabs și Darkside într-un show impresionant care mi-a stârnit puțin curiozitatea pentru noul său album care avea deja lansată piesa Can’t do Without You.

Our Love este cel de-al 6lea album al lui Dan Snaith și, totodată, titlul celei de-a doua piese de pe album. Ne-ar fi prea ușor să ne luăm de motivul pentru care a ales să intituleze albumul așa, dar omul susține că muzicile lui noi sunt pentru toți și sunt extrem de simpliste. Oarecum obscur și ușor retras în anii precedenți, Snaith obișnuia să lase mici cadouri în melodiile sale, glitch-uri, voci și efecte aproape indescifrabile, dar acum artistul susține că a mai crescut și tot ceea ce nu oglindește noile sale intenții si preferințe, tot ceea ce nu are scop, sens, formă sau substanță în noua sa muzică a picat la montajul final a pieselor de pe acest album.

Avem alt artist cu inima spartă în bucăți și aruncată pe jos de unde încearcă sa o culeagă și să o asambleze la loc într-o melodie precum Can’t do Without You, care de fapt sunt două piese lipite grosolan și deloc elegant cu un lipici ieftin și deranjant de zgomotos. Cel puțin asta pretinde artistul când se gândește la relațiile lungi și cum de multe ori ceva frumos se strică atât de mult încât atinge acel punct critic în care o explozie gălăgioasă și dureroasă este iminentă. Alt artist care a suferit, a plans mult și încă îi este atât de dor de o femeie încât mizează pe tristețea, singurătatea și durerea lui să vândă cât mai multe cd-uri la tarabă.

În afara mesajului deja orbitor de evident pe care îl fasonează, Second chance mai are și niște elemente vocale ușor ambițioase, dar care nu ajuta decât la a aminti ascultătorului că fiecare piesă de pe album are un titlu atent selecționat. Albumul poate fi descifrat matematic din titlurile pieselor care, puse cap la cap, nu evita mai deloc penibile momente reminiscente Hallmark. Deci unu plus unul egal: “Your love will set you free Julia Brightly. Come back home and give our love a second chance…because I can’t do without you”. Și ar mai fi și Mars… adica planeta sau ciocolata ? Sau poate că doar suna cool să ai o piesa în album care se numește Mars.

Mi-a placut, în schimb, Back Home pentru ca are aproape cam cei mai mari mușchi de pe acest album care iți mai atrage atenția și prin Silver, o piesa care merită de fapt medalie de aur pentru că sună cel mai bine din tot ce a adunat Caribou aici. Per total, dau medalia de argint pentru un album care suna bine când vrea și când poate.

Comments

comments

Cristian PaguCaribou – Our Love

Leave a Comment