Sunshine-on-Leith-2314297

Soundtrack-ul zilei: Sunshine On Leith

Andrei Coste

În momentul în care vezi în programul festivalului că se va proiecta un musical care are același nume ca și cel mai mișto album de la The Proclaimers nu prea ai altceva de făcut decât să te entuziasmezi ca o școlăriță care-a primit un 10 la Limba Română. Și pe urmă te pui să cauți despre ce-i vorba. Faptul că ai dat peste un musical inspirat din cel mai mișto album de la The Proclaimers te face să vrei să-l vezi și mai mult, dar treaba mea nu este să vă vorbesc despre film ci să vă explic cât de bun este soundtrack-ul lui.

În proporție de 90% regăsim o parte importantă din discografia The Proclaimers rearanjată și reinterpretată, cu orchestră și alte treburi de-astea demne de un musical de calitate. Sună divin. Prima chestie care-mi vine-n minte de câte ori îl ascult e faptul că a reușit să surprindă incredibil de bine esența trupei ăsteia. Și că „American Idiot”, celălalt musical (fără ecranizare, din fericire) făcut după un album (de data asta de la Green Day) e o mascaradă ieftină în comparație cu ăsta. Până și muzica incidentă, făcută de Paul Englishby e perfectă. Nu e deloc intruzivă, e extrem de ambientală și leagă incredibil de bine momentele cântate.

„Over and Done With” are parte de cea mai reușită reinterpretare. Sună atât de bine piesa asta acompaniată de o orchestră încât te obligă să dansezi chiar dacă stai pe scaun.  Să nu mai zic de „I’m Gonna Be (500 miles)” care a reușit să-mi ridice părul de pe mână în momentul în care am auzit cum începe.  Totul e atât de atent produs și interpretat încât nu am ce să reproșez. Surprinde perfect tot ce înseamnă The Proclaimers și dă o nouă dimensiune sunetului lor.

Per total avem parte de un soundtrack foarte, foarte, foarte bun. E uneori exploziv, uneori dansabil, uneori trist, uneori fericit dar, exact la fel ca trupa care a compus muzica originală, e fantastic. Îl recomand cu maximă căldură. Și na, să mergeți și la film, că doar nu degeaba are (da, încă unul) 92% approval rating pe Rotten Tomatoes.

Comments

comments

Andrei CosteSoundtrack-ul zilei: Sunshine On Leith

Leave a Comment