blue

iamamiwhoami – BLUE

Cătălin Mesaru

Coperta și titlul celui mai recent album al proiectului iamamiwhoami îți dau cheia de înțelegere și digestie a întregului concept multimedia. BLUE e un album ca o întindere de apă: expansiv, fluid, cristalin și se revarsă peste ascultător cu niște nazuri demne de un ocean.

Jonna Lee și Claes Björklund  se scutură de vibe-urile întunecate de pe cele două albume precedente, kin și bounty, și apelează la niște artificii sonore ce transportă BLUE într-o zonă de pop electronic luminos, deschis, solar și melancolic pe alocuri.

Albumul vine la pachet cu o serie de videoclipuri care ilustrează perfect conceptul acvatic și glacial. fountain, piesa care deschide albumul e o enormă călătorie printre vocea misterioasă a Jonnei și sintetizatoare ce străpung precum niște țurțuri. hunting for pearls ridică miza și se rostogolește peste ascultător cu ritmul său alert, în perpetuă căutare de resurse sonore. Este electronica scandinavă ce ridică ștacheta undeva peste The Knife, peste PLANNINGTOROCK și peste alte elemente muzicale ce activează (sau activau) în zona aceasta.

vista și tap your glass sunt doi ghețari synth-pop ce plutesc într-un mariaj perfect: vista vine cu un calm înghețat, pe când tap your glass transformă aparenta liniște din piesa anterioară într-un asalt de valuri și raze solare ce se propagă cu forță. Albumul continuă cu blue blue, thin și chasing kites care sunt, pe rând, vibrante, bântuitoare și extraordinar de expansive. E musai de menționat că ripple e una din cele mai furioase și energice experiențe iamamiwhoami de până acum. E cea mai bună și alertă piesă a albumului, cu clinchete suprapuse peste ritmul furibund și vocea supra-saturată de ecou a Jonnei.

Cele două piese ce închid albumul, the last dancer și shadowshow, livrează perfect atitudinea și infatuarea duo-ului cu gheața și răscolirile acvatice. shadowshow e, într-un fel, o revenire la motivele din fountain numai că aici toată luminozitatea e dată la minim și cei doi își asumă o parte din rădăcinile întunecate din operele lor anterioare.

Comments

comments

Cătălin Mesaruiamamiwhoami – BLUE

Leave a Comment