ramui cu mine

The Speakers – Fashion

Andrei Coste

Exact în momentul în care credeam că 2014 a fost un an decent pentru underground-ul românesc, primesc un link cu un clip intitulat Fashion de la o trupă care are cel mai generic nume posibil din istorie: The Speakers.

Trecând peste faptul că eu nu înțeleg lumea modei și că mi se pare o chestie super-shallow , intro-ul piesei (în care-s prezenți diverși wannabe fashion bloggers, stiliști sau ce mama lor or fi – am crezut inițial că-s designeri dar am fost corectat de către cineva care știe mai bine ca mine – care vorbesc  despre ce înseamnă moda pentru ei într-o engleză cu un accent sub nivelul unei videochatiste) face din clipul ăsta cea mai penală chestie pe care am văzut-o în 2014. Pe bune, citez dintr-un chel care se dă rotund: Fashion is a  bla bla (v-am mai zis că accentul e oribil?) for the fat-ass called Kim Kardashian.

Pe lângă asta, versurile piesei nu au absolut niciun sens. Adică, serios: Treat me like a child / bla bla bla bla bla (nu se înțelege pentru că accentul solistului e echivalent cu cel al oamenilor din intro) / everything is fashion. Ce Sfântă Precistă e asta? Singura chestie care sună bine-n piesa asta sunt părțile de sintetizator. În rest, avem parte de rockereală ieftinache care-mi aduce aminte de mine în momentul în care-am pus prima oara mână pe chitară. Clipul intră în categoria duzinelor: adică sunt cel puțin 100.000 de clipuri care au aproximativ aceleași cadre: trupa cu păru-n vânt, fiind rockstars, în ceva hală, desigur. Foarte original.

Trecând peste faptul că piesa și clipul sunt cum sunt, încep să-mi pun serios probleme vis-a-vis de mesajele transmise de chestia asta. Adicătelea, domnii The Speakers, dumneavoastră ne transmiteți faptul că haina face pe om și că ăsta e un lucru bun? Frumos. Profund. Fantasmagoric. Poate că vouă vi se pare amuzant, risque și ce-o mai fi, însă în umila-mi opinie mi se pare că nu faceți altceva decât să transmiteți o chestie ieftină care probabil ar prinde la marea masă de cocalari și pițipoance.

Singurul lucru care mă face fericit din toată chestia asta e faptul că am reușit să găsesc o trupă care, din păcate, ridică ultimele chestii făcute de byron sau Robin and The Backstabbers la (aproape) rang de artă. Ah, da, și mă mai întreb dacă oamenii de la Peroni au auzit și văzut opera peste care au dat cu product-placement-ul.

Comments

comments

Andrei CosteThe Speakers – Fashion

Leave a Comment