1

 

10. Crowd Control – Loading Please

Crowd Control este una dintre puținele trupe românești care cochetează cu noul r’n’b. Nu-i deloc ușor să faci asta, mai ales când matricea națională nu te ajută. Amestecul este fin, de unde și senzația că ai cel mai bun tiramisu în față.

9. The War On Drugs – Lost In The Dream

Adam Granduciel a scris un album pe care-ți dorești să-l pui în buclă. Este ca o sinusoidă, are mereu ceva nou de arătat, are alternanță și-n trecerile de la extaz la agonie devastatoare. Un future classic.

8. St. Vincent – St. Vincent

Un album pretențios și prețios. Se comportă ca o gazdă a dracului care te pune să te descalți la ușă. Problema se mărește pentru că ai ciorapii găuriți. Și roșești de rușine. Băi și ce bunătățuri sunt pe masă.

7. Caribou – Our Love

Un album dens, dar suplu, plin de texturi, ce-ți provoacă adicție. Asta și de la ritmurile perfect dansante, parcă exprimate în formule matematice.

6. Temple Invisible – Enter_

Cel mai simplu ar fi să facem comparații. Cu Massive Attack sau Portishead. Dar nu-s suficiente pentru a avea imaginea de ansamblu. Goticul, psihedelicul, new wave-ul, post punk-ul se îmbină perfect. Collide și Disappearance îți dau confortul la adăpostul căruia ghicești noile hit-uri (da, le putem spune așa).

5. Damon Albarn – Everyday Robots

Ați ascultat ceva vesel cântat de Albarn? Nu prea mult. Cred că asta tinde să devină o marcă a lui. Tristețea confortabilă, după cum ar spune Pitchfork. Albarn reușește cu Everyday Robots să realizeze colajul perfect dintre Blur și Gorillaz.

4. Jungle – Jungle

Este, probabil, cel mai complex amalgam de influențe muzicale, asta în primul rând pentru că ele nu vin dintr-o singură direcție. Combinația asta de Bee Gees, Scissor Sisters, Prince, Enio Morricone, interpretată când psihedelic când electronic ne întinde neuronii la maxim. Unde mai pui că și picioarele o iau la goană în ritm de dans.

3. Todd Terje – It’s Album Time

O muzică casual, exotică, erotică croită pe o platformă disco. Oricâți scuipați dăm noi pe disco, puțini probabil, ei bine, stilul ăsta considerat de mulți unul desuet, dă coerență albumului. În plus, îi dă și o alură atletica.

2. Future Islands – Singles

Nu excelează în privința versurilor, dar să-mi fie iertată treaba asta, îmbinarea de cuvinte (adesea puerile), cu carcasa muzicală este sublimă. Aceleași bla bla-uri de care facem haz, “îmi place de ai mei”, “îmi iubesc gagica” sau veșnicile antiteze soare/lună, zi/noapte, vară/iarnă populează versurile, dar pe bune dacă-mi pasă, la cât de bine sună puse pe muzică.

1. FKA Twigs – LP1

Un debut colosal, de anvergură. Asta este imaginea noului r’n’b, făcută din deconstrucția a tot ceea ce se halește cu electro, garage, house și jungle. O muzică subtilă și înșelătoare. Dacă nu ești pregătit pentru ea, o poți caracteriza printr-un singur cuvânt: aridă.

 

Cătălin MesaruTop 2014 – Mihai Dinu

Comments

  1. Pingback: Best Music of 2014: Partea I | Stereo Beasts

  2. Pingback: Crowd Control – Loading Please… | Stereo Beasts

Leave a Comment