pandreabastos

Lansare 7” vinyl split PANDREA / BASTOS

Cătălin Mesaru

O pisică sălbăticită se uită la tine. Îți analizează porii, îți numără firele de păr de pe față, de pe mâini. Te sfâșie cu privirea și-ți smulge hrăpăreață fâșii de piele. Își aduce aminte că, demult, te avea ca stăpân. De atunci, însă, s-a sălbăticit și i-a mai crescut un cap. Cu care nu îndrăznește nici măcar o dată să te privească în ochi, deoarece cu acel cap te-ar vedea pe dinăuntru, căci rău la rău trage, bolnav la bolnav, psihoză la psihoză.

Și-apoi vine prăvălirea sonoră. Deschide gura și-ți urlă în suflet, transformându-ți ADN-ul, sfârtecându-i structura în mii de elici, fiindcă pisica asta mutantă vrea să-ți ia locul, să-ți mestece identitatea și să-și asume psihicul tău precar. Avalanșa de sunete măsurate la milimetru e construită din sunetele splitului 7” pe care Pandrea și Bastos urmează să-l lanseze mâine, 13 martie. Pandrea au apărut în toamna anului 2003, cu năzuințe de DIY. În 2012 au compus albumul LIPAN, compoziție pentru un film mut cu Buster Keaton (puteți viziona chiar aici). În 2014 s-au împrietenit cu Bastos (trupă născută în București, adunată din provincie, în 2013) și s-au metamorfozat în această felină născătoare de math-punk, math-rock, noise-rock și grunjozitate organică făcută-n apartament.

Splitul pornește în vrie cu superba piesă Cămătar al celor de la Pandrea, piesă pe care ești năpădit de fantezii întunecate, pe care chitările subliniază tobele, iar tobele lasă praf în urmă, într-o furtună sufocantă de voce distorsionată, chinuri ale morții și variate orfevrării fonice. Apoi vin cei de la Bastos cu piesele No Handle și Fingers Crossed, programate pe hârtie milimetrică, cu nimic lăsat la voia întâmplării. Cele două piese încearcă o nouă transformare, din felină sălbatică în creatură purificată, dar după aparenta victorie, status quo-ul nu se modifică și rămâi în continuare ațintit, cristalizat și asfixiat de psihedelismul radioactiv ce se varsă din infamul animal.

Musai trebuie să-i vezi pe băieții ăștia live căci, dacă sună măcar pe jumătate la fel de bine ca pe acest split, evenimentul va fi unul monumental. Setează-ți orologiul și busola și fă bine să te găsești în mijlocul muzicii acestor români.

Comments

comments

Cătălin MesaruLansare 7” vinyl split PANDREA / BASTOS

Leave a Comment