action bronson

Action Bronson – Mr. Wonderful

Andrei Coste

Action Bronson e unul din MC-ii ăia americani care de câte ori lansează ceva mă lasă cu gura cască. Fie că vorbesc de Blue Chips sau alte treburi de pe mixtape-uri, nu mică mi-a fost mirarea când am observat ca pe Mr. Wonderful domnul Bronson, fără să-și piardă din referințele la cultura populară și dibacitatea lirică, încearcă să experimenteze mai mult cu sunetul.

Albumul sună mega-happy pentru un album de hip-hop și-i șade bugăt de bine așa. Desigur, avem parte și de clasicul rap-bravado și alte tertipuri de genul ăsta, dar pare mult mai relaxat decât până acum. Îmi aduce aminte de filmele de acțiune incredibil de cheesy din anii ’80, pline de efecte speciale proaste, dialoguri absolut ridicole și redundante și cu bugetul de nivelul unui film porno actual. Și lucrul ăsta mi se pare incredibil, pentru că totul e incredibil de asumat. Și e cringe-inducing cu bun simț.

Producția și beat-urile sunt variate, poate chiar mult prea variate pentru binele albumului. Aici s-ar putea să fie un punct în care lumea să se împartă în două tabere, pentru că mie, spre exemplu, îmi place maxim toată ideea asta de kitsch în materie de beat-uri. Alții ar vedea asta ca fiind un minus pentru că ar putea spune că albumului îi lipsește toată ideea de unitate. Și ar avea dreptate și ei, pentru că avem beat-uri care  par să fie influențate de rock-ul anilor 60-70, altele care  trec prin funk și elemente de muzică electronică, și niciunul nu sună la fel. Dar dacă e să remarcăm coperta albumului și toată ideea din spatele lui, e destul de ușor să observi motivul pentru care beat-urile sunt așa. E un kitsch asumat, care te satisface din toate punctele de vedere. Actin Crazy e o piesă absolut dementă din toate punctele de vedere. Only In America are cel mai cringe-induncing refren din istorie și e mult mai faină din cauza asta. Falconry se pișă pe absolut tot ce-au scos Insane Clown Posse în viața lor – și să ne-nțelegem, jugallos și toate bullshiturile cu ICP sunt absolut jenante, pentru că ei se cred serioși și cânta despre Dumnezeu and shit. Thug Love Story 2017 e de departe cea mai amuzantă bucată de pe album, interludiul ăsta sună de parcă Action Bronson ar fi dat trei dolari unui om de pe stradă să cânte niște chestii aleatorii despre o prostituată, sau droguri, sau whatever. E atât de fals cântată și de amuzantă încât e absolut genială.

Mr. Wonderful e un album idiot. Este so bad it’s good. Și mă refer pur la alegerile stilistice, să ne-nțelegem. Delivery-ul lui Action Bronson e incredibil, beat-urile, chiar dacă-s un pic prea variate, sună magnific în felul lor. L-am ascultat de vreo 20 de ori deja și-l recomand cu căldură oricui.

Comments

comments

Andrei CosteAction Bronson – Mr. Wonderful

Leave a Comment