hablan por la espalda

Hablan Por La Espalda – Sangre

Cătălin Mesaru

În Montevideo se face muzică tare bună. Muzică tare zvăpăiată și zbuciumată. Muzică efluentă de sânge latin, căci Hablan Por La Espalda au revenit cu al cincilea album: Sangre, zvâcnind, urlând și infuzând de senzații psihedelice mintea chiar și celui mai sănătos om.

Uruguaienii co-există sub forma acestei trupe din 1995 și fac rock psihedelic influențat de candombe (muzică și stil de dans uruguaian lăsate moștenire acestui popor de către sclavii africani). Pe alocuri sună a punk, a rock și, în mare, a un amalgam pe cât de pestriț, pe atât de surprinzător de omogen. Cel mai bun exemplu în acest sens este prima piesă a acestui al cincilea album al băieților: Himno del Incendo care mocnește de ritm, de chitări și de atitudine punk care aproape că-ți arcuiește involuntar buza de sus.

Pe alte piese, trupa schimbă registrul și explorează niște zone muzicale foarte interesante, cum ar fi muzică inspirată de cinema (excelenta Puede Ser sau En Los Días Más Oscuros) sau, revin din nou și din nou la rădăcinile urugayene, fără să alunece neplăcut în lucruri de patriotarzi, lucru foarte vrednic de laudă, sau se dezvăluie complet ca trupă psihedelică (Cabeza de Moto, La Procesión). Chiar și când își reduc zvâcnirile drăcești și își încetinesc tempoul, băieții reușesc să îi vorbească sângelui ce-ți curge prin vene (Ojos de Luna, Canción del Remedio).

Îmi pare destul de rău că am dat de ei atât de târziu, dar prefer așa decât deloc, evident. În orice caz, Sangre e unul din cele mai calientes albume pe care le-am ascultat în ultima vreme. Caliente în sensul că te ia la dans și te face să transpiri, mai ceva ca într-o procesiune psihotică. La doar 7 dolari pe Bandcamp, ar fi mare păcat să nu le oferim un pic de suport băieților. În orice caz, albumul poate fi ascultat în întregime, aici:

Comments

comments

Cătălin MesaruHablan Por La Espalda – Sangre

Leave a Comment