stereob-SIB

Negative Core Project – Silence is Betrayal

Ionuț Hușanu

Sunt un om liniștit și comod. Nu mă stresez prea mult cu problemele foarte mari pe care le are societatea românească, sunt mai degrabă resemnat decât indignat. Prefer să mă preocup de lucrurile din proximitatea mea, decât de cele la scară largă, deși mă izbesc des de probleme care își au rădăcinile mult mai sus. Cu o societate în care toți ar fi ca mine, țara s-ar duce de tot pe râpă. Ei bine, Negative Core Project încearcă să convingă tipii ca mine că lucrurile stau foarte nasol și că nu trebuie să taci. Silence is betrayal.

Acesta e și numele celui de-al doilea album al bucureștenilor, care vine la doi ani jumătate după Spread the Disease, album pe care însă nu l-am ascultat. Fără a fi un mare fan al genului (metalcore și derivatele lui), nu pot spune că Silence is Betrayal m-a lăsat rece, ba chiar din contră. Deși la început l-am ascultat cu ceva scepicism și detașare, albumul s-a opus și m-a izbit nițel în freză. Într-un mod chiar plăcut.

După aproape trei minute de intro care folosește un pasaj foarte bine ales din cunoscutul film Network (1976, regia Sidney Lumet), albumul începe direct, fără nici un fel de artificii inutile, iar apoi continuă în aceeași notă până la ultima piesă. Deși pare o piesă prelungită și aglomerată la o primă ascultare, Silence is Betrayal se așează ușor-ușor în timp, astfel că piesele se individualizează și capătă sens. Stilistic vorbind, sunetul este, după cum spuneam, direct, brutal și divers, dar presărat și cu pasaje mai melodice bine integrate, astfel că piesele au parte de o compoziție inteligentă, care nu urmează structura banală de vers-refren-vers-refren.

Ce face special albumul de față? Sună diferit față de trupele de gen de la noi. Nu încearcă să atragă cu gimmick-uri de fațadă, nu încearcă din răsputeri să sune „ca afară”. E un album sincer și energic la care paare că s-a lucrat din greu și care devine mai bun cu fiecare ascultare.

Chiar dacă albumul nu m-a determinat să ies cu înverșunare se protestez (sunt o cauză pierdută în privința asta oricum), m-a convins însă să îmi doresc să merg la următorul lor concert, întrucât pare un album care se gustă foarte bine live.

Comments

comments

Ionuţ HuşanuNegative Core Project – Silence is Betrayal

Leave a Comment