11143385_885263018182782_3615289993053665923_n

Ska-nk – Pe Acorduri de Vară

Andrei Coste

Ska-nk e o trupă fantastică de pop-punk care acum vreo două luni au lansat un album nou intitulat Pe Acorduri de Vară și care-a fost precum cireașa de pe savarină zilele astea pentru mine. Ador trupele care nu se iau extrem de tare în serios și care par să se distreze masiv în momentul în care fac muzică. Și, totodată ador trupele care-s sincere și nu se blochează în încercarea de a părea super-elitisto-intelectuali doar de dragul de-a fi. Și Ska-nk e una din trupele astea. Sunt extrem de pop, extrem de tongue-in-cheek și plini de umor cu bun-simț.

Pe Acorduri de Vară e un album incredibil de ascultabil și debordează de optimism fin (din nou, cu maxim bun-simț). Aproape jumătate de album e acoperit cu piese care zici că-s rupte din discografia timpurie a unor formații precum  E.M.I.L. sau Pistol Cu Capse (cu precizarea că Ska-nk sună de 20 de ori mai închegat pe albumul ăsta decât au sunat trupele menționate în aceeași perioadă a carierei). Adică piese despre vară, soare, plajă, sentimente, bunăstare sufletească, băutură și alte treburi de astea de punkiști fericiți. Avem parte și de-un anthem Cu Dedicație pentru Poliția Română (sau Jandarmerie, sau whatever). Aș compara piesa asta cu un alt celebru anthem punkist autohton: Scandal – Patrula, doar că în cazul de față treabă e mult mai subtilă și lipsită de injurii semi-gratuite adresate milițienilor.

Și-acum să trecem la lucrurile cu adevărat interesante. Cealaltă jumătate a albumului (nu neapărat în ordinea tracklistului, numai zic) e formată din niște piese incredibil de amuzante care se folosesc de umor pentru a vorbi despre anumite probleme de viață și alte treburi relativ-serioase. E absolut fantastic felul în care jocurile de cuvinte deloc subtile dar de mare efect își fac treaba pe release-ul ăsta. Arată-i c-o iu… e o demență de piesă de dragoste, în esență, și refrenul îți rămâne în cap mai ceva ca un atac cerebral. Eu Spun NU e imnul fiecărui junkist de liceu (eu spun nu drogurilor tale / am și eu marfa mea crescută-ntr-o vale / de când te știu n-ai dat moca nimic / pentru mine rămâi doar un dealer zgârcit), Fata cu Breton e cea mai vandabilă piesă despre transexuali pe care-am auzit-o în viața mea iar În 3 e o nestemată muzicală care vorbește despre threesome-uri. Mama Ta se adreasează direct ascultătorului și-și bagă coada în sentimentul protectiv al fiecăruia vizavi de propria-i născătoare iar Skafandrul S-a Întors e cea mai bună piesă de ascultat după o căsnicie ratată sau un divorț dubios și prezintă și părțile bune ale schimbării statutului marital.

Muzical vorbind, albumul e de-un catchiness incomprehensibil. Totul sună excelent și fiecare piesă are potențialul de a fi un hit (fără pic de urmă de ironie). Nu e de o complexitate prea mare și nici nu pretinde chestia asta. E perfect așa cum e, plin de sonorități pop-punk rupte parcă din perioada de glorie a unor trupe precum NOFX sau Blink 182. În tot maldărul de artisticărie de paie și muzici vag elitiste albumul ăsta excelent de dansant vine ca o briză lejeră de vară și sună mai fresh ca un smoothie de banane cu gheață.

 

 

 

Comments

comments

Andrei CosteSka-nk – Pe Acorduri de Vară

Comments

  1. Perkele

    Sport Sangeros III facea cam aceeasi treaba acum vreo 10-15, dar e misto sa vezi trupe care nu se iau prea mult in serios

  2. Pingback: Cele mai proaste 5 piese (de până acum) ale mainstreamului românesc din 2015 | Stereo Beasts

Leave a Comment