applmusic

Apple Music – Primele Impresii

Andrei Coste

Chiar dacă ne ocupăm predominant de dat cu părerea despre muzică, suntem oarecum obsedați de tehnologie și considerăm de bun augur orice tip nou de serviciu de streaming. Eu, personal, sunt un utilizator hardcore de Spotify (chiar dacă, oficial, încă nu e valabil în România) și am trecut de ceva vreme bună la ascultat muzică direct din norișor. Apple Music s-a lansat aseară prin intermediul unui update de iOS și iTunes și, personal, pot spune că sunt impresionat. Voi împărți textul în mai multe categorii pentru a fi mai ușor de identificat toate elementele care v-ar putea atrage la un astfel de serviciu. Să începem, deci.

Prețul

Apple Music e oficial valabil în România pentru modicul preț de 4.99 euro. E în aproximativ aceeași zonă de preț cu Zonga și Deezer, doar că, de data asta, ei oferă o perioadă de 3 luni de încercare. Mi se pare o treabă excelentă, pentru că în 3 luni e imposibil să nu te hotărăști dacă vrei să folosești sau nu produsul în continuare.

Muzica și kbps

Pe partea de catalog muzical, mai ales pentru publicul român, pot spune c-am găsit chestii pe care nu credeam c-o să le găsesc. În principiu cam orice e lansat și pe iTunes se găsește și în Apple Music. Inclusiv remixul făcut de mine la Breathelast (care e valabil doar pe ediția digitală). Okay, dar trecând peste astea, avem parte de extrem de multă muzică, foarte ușor de accesat. Am reușit să găsesc inclusiv un album live dubios de la Bobby Bryant Sextet (care e un trompetist beton de jazz).

Din punct de vedere a calității audio,  totul sună bine. Dacă sunteți obsedați de flac-uri și alte formate lossless, vă recomand Tidal. Pentru ascultătorii de rând, calitatea audio a streaming-ului de la Apple Music e mai mult decât acceptabilă (testat pe o pereche de monitoare de studio de la M-Audio), 256 de kbps AAC fiind mai mult decât okay.

Radio, curated playlists și altele

Trecând peste faptul că de o vreme bună încoace există iTunes Radio, Beats 1 pare să fie foarte tare. Pe lângă faptul că e gratis și la cârmă lui se află magnificul Zane Lowe, am auzit numai muzică excelentă în cele câteva ore de ascultat. De la Beck la Chemical Brothers și alte chestiuțe menite să te țină-n priză, totul sună brici. E o alternativă excelentă la conținutul premium găsit pe SiriusXM sau alte formate de radio digital (mai ales pentru că personaje gen Pharell, Dr. Dre sau Josh Homme de la Queens Of The Stone Age au emisiuni de câte-o oră răsfirate printre muzici). Singura chestie care m-a enervat a fost faptul că din oră în oră puneau piesa nouă a lui Fărel, Freedom.

20150630_160312000_iOS

Playlist-urile făcute de experți mi se păreau inițial o șmecherie care nu are foarte multe valențe cu lumea reală. Până am găsit un playlist făcut de experții lor cu cele mai importante piese de la Definitive Jux (care-i fosta casă de discuri deținută de EL-P și la care au ieșit niște albume care pot fi considerate clasice) și mi s-a schimbat destul de tare opinia.  Adică erau toate, dar absolut toate piesele care mă rupeau de la ei. La fel și cu alte playlist-uri, am rămas plăcut impresionat. Și din punct de vedere a interfeței, pe bătrânul meu iPad 2 totul merge brici. Arată foarte bine, o bară de search se ocupa de absolut tot și din 2 pași ar trebui să găsești tot ce interesează. Pe partea de desktop e aceeași treabă, totul se rezolvă cu un search. Mi se pare un tool foarte bun pentru găsit muzică nouă (dacă ar merge și iCloud Music Library, viața ar fi mai frumoasă).

Până acum sunt extrem de mulțumit de felul în care se comportă și cum se aude. Încă nu m-a convins să renunț complet la Spotify, dar am vreme trei luni să testez dacă merită cei 5 euro lunari.

Comments

comments

Andrei CosteApple Music – Primele Impresii

Leave a Comment