11755017_10153460031472421_382400642_o

Eurodance Dance Revolution [Partea a II-a]

Cătălin Mesaru

Continuăm astăzi cu partea a II-a a acestui magnific, mirific și nostalgic feature despre muzica ce ne-a făcut să vibrăm (plăcut, neplăcut, în orice alt fel) în vremuri apuse. Astăzi îi avem alături pe Marius Chivu, Rodica Lazăr, Olimpia Melinte, Cătălina Miciu, Ofelia Năstase, Alexandru Pomană și Cosmin Tudoran. În ordine alfabetică aranjați, desigur.

Până să le cunoaștem poveștile, însă, vom purcede cu povestea colegului Andrei Coste despre splendida piesă Max Don’t Have Sex With Your Ex :

Copilărind în Baia Mare, printre betoane și poluarea tipică unui oraș minier, părinții obișnuiau să mă ducă pe mine și pe soră-mea în week-end-uri în parcul municipal. Acolo funcționa un semi-bâlci cu un trenuleț alegoric care se învârtea în jurul parcului și o tiribombă (în lipsa unui termen mai corect pentru a exprima struțocămila aia) cârpită cu avionașe din tablă care fascina toți copiii pentru că, pana mea, vai ce frumos e la înălțime printre fiare ruginite. Dat fiind faptul că de pe la vreo 5 ani înțelegeam engleză destul de bine (mulțumesc Cartoon Network!) mi se părea fascinant felul în care eu, bietul copil, auzeam superbitatea muzicală cunoscută drept Max Don’t Have Sex With Your Ex de la și mai celebră trupă cunoscută sub numele de E-Rotic. Faptul că nu înțelegeam nici ce era sexul și alte treburi de-astea nu conta, măcar știam că Max nu trebuia să și-o tragă cu X (cel puțin pănă pe la 10 ani când am dat de programele de la TV de după 12 noaptea). Era și mai interesant faptul că oamenii care se ocupau de respectiva tiribombă nu aveau decât vreo 7-8 piese în playlist (aceleași tot timpul) și de fiecare dată când mergeam acolo se auzea piesa asta. Parcă era un semn divin. Dacă nu era balada lui Max era Fred Come To Bed, o altă piesă de corazon direct din casetofon. Cum părinții mei înțelegeau și vorbeau engleză pe atunci exact la fel precum vaca vorbește și înțelege spaniolă, nu prea își dădeau ei seama ce se aude din boxele alea mirifice și, iaca așa, o bucată bună din copilăria mea am ascultat piese eurodance cu mesaj E-Rotic.

Să purcedem, iată, cu invitații de marcă pe care i-am extras din cele mai savuroase zone ale peisajului autohton. În ordine (semi)alfabetică, de data aceasta.

Marius Chivu (Dilema Veche)

East 17 – It’s Alright

Aveam 16 ani şi activam într-un ansamblu de dans modern împreună cu alţi trei băieţi la Şcoala Populară de Arte din Rm. Vîlcea. Momentul nostru coregrafic era pe It`s Alright de la East 17. Piesa are un intro lent cu acorduri de pian, timp în care ne ocupam locurile pe scenă, după care intră brusc în refren, moment în care ne dezlănţuiam cu figuri coordonate de break dance. Am făcut ravagii în vara lui `94 pe scena teatrului de vară din Năvodari.

Alexandru Pomană (Creative Planner)

East 17 – It’s Alright

Erau niște băieți cu căciuli ciudate. Am rugat-o mult timp pe mama să îmi ia și mie căciulă dintr-aia, mai ales ca i-am promis că am să o port, spre deosebire de restul căciulilor. Nu a avut de unde și cred ca am răcit mult și în iarna aia. Melodia este pozitivă, îi știam și încă îi știu toate versurile, și în acea perioadă mi-am facut mie o promisiune, că am să cumpăr toată muzica pe care o vor scoate oamenii de la East 17. M-am mințit. Am dat azi pe google să văd ce mai fac. După multe despărțiri, s-au reunit iar și au avut chiar și un concert în 2015, unde au venit 30 de oameni într-o sală cu o capacitate de 800 de locuri. Au amânat concertul cu o oră, în speranța că mai apare cineva. Nu a mai venit nimeni. Chiar și așa, eu încă mai vreau căciulă dintr-aia.

Rodica Lazăr (actriță)

Eiffel 65 – Blue (Da Ba Dee)

Sinceră să fiu, nu prea ascultam muzică din genul ăsta decât forțată de împrejurări. Snobi, deh!

Căutând să răspund, am dat peste această “piesă”: Blue (Da Ba Dee) și mi-am amintit că, de câte ori o auzeam, ieșeam din încăpere. Nu, nu e doar așa…o vorbă, chiar ieșeam din încăpere și aș dori să vă “mulțumesc” pentru oportunitatea de a descoperi nu doar că era interpretată de Eiffel 65 ci și că Eiffel 65 chiar au existat.

Olimpia Melinte (actriță)

La Bouche – Be My Lover

O să mă opresc la Be My Lover a celor de la La Bouche pe care o dansam cu disperare în tabără la Mogoșoaia în clasa a-II-a. Aveam o pasiune pentru un coleg dintr-a IV-a, așa că mă dădeam în stambă, dar în cele din urmă nu s-a legat nimic. Totuși, de câte ori o ascult, îmi amintesc de serile disco de pe terenul de sport.

Cătălina Miciu (Fata cu social media)

Rednex – Cotton Eye Joe

Iunie, 1995 – final de clasa a cincea. Nu aveam sâni sau cur, purtam haine moștenite de la soră-mea, eram tunsă extrem de scurt și în esență eram o tocilară enervantă. Relația cu băieții (din clasă) era pe totală ignorare, deși îl plăceam pe Stan Alexandru Daniel, băiatul pe care îl dădusem cu capul de bancă în 1991 că mă tot trăgea de păr în timpul orelor. Cu acest cazier, nu e de mirare că toată lumea dansa de zor la serbarea care se petrecea la noi în clasă, mai puțin eu. Apoi a apărut de undeva Victor. Victor venise la începutul anului la noi, la B, era blonziu, chubby, dar nu gras, purta cumva aceeași pereche de pantaloni negri, de costum, care stăteau ca pe gard pe el, și-o cămașă albă, veșnic murdară de cernală. Victor plutea când trecea printre noi, Victor vorbea o engleză superbă, Victor a fost cel care m-a luat de-o mânecă și m-a dansat la serbarea aia pe Cotton Eye Joe de am crezut mult timp că melodia ține peste 10 minute. Țin minte perfect turele făcute de-a lungul clasei, spre uimirea colegilor noștri care stăteau pe margine, râsetele noastre înfundate de parcă asistam la vreo comedie, gâfâielile și micile împiedicări între picioare. Victor avea palmele umede și cerneală pe degete, Victor o să fie mereu primul băiat care m-a dansat în anii 90.

Ofelia Năstase (PR Coordinator HBO)

Ace Of Base – Wheel of Fortune 

Pe melodia asta mă uitam pe geam în casa bunicilor unde vărul meu, mai mare cu vreo 12 ani, se pupa cu o fată și asculta Ace of Base. Și, ca să mă bage și pe mine în seamă, mă ofeream să dansez și să le cânt, într-o engleză știuta numai de mine, Uaciugonoteioda.

Nana – Remember The Time

În ‘97 aveam 11 ani și nicio treaba cu muzica.
De unde am avut bani de casetă e în continuare un mister, dar cert e că, din proprie inițiativă am intrat în singurul magazin cu casete din Târgoviște și mi-am luat E.P.-ul lui Nana cu Remember the Time și Lonely, ocazie cu care am aflat ce e E.P.-ul. Pentru că am dat banii pe ea, mi s-a părut normal să îmi și placă, așa că am ascultat-o și dansat-o în bucătărie (acolo stătea casetofonul) până s-a stricat.

Cosmin Tudoran (cosmintudoran.ro, Maga & Tudoran)

Big Mountain – I Love Your Way

M-a pufnit râsul în primă fază vis-a-vis de ruga maestrului Mesaru. Dar imediat am intrat în filmul lui. Destul de simplu, mai ales că la mine melodiile sunt punți între ani. Îmi aduc aminte aproape la perfecție ce făceam și unde în vremea hiturilor de-atunci. Iar ca intro, piesa asta mi se pare genială. Mai ales saxofonul de pe intro. Era ceva din vara anului 1995. Eram la muncă. Nu m-am lăudat cu asta, dar am fost 2 veri la rând zilier în piață. Am vândut papuci. Sprandi, Adibas, și alte nebunii turcești. Lucram la un vecin care avea cumpărată masă în piața MAT din Bistrița. Aveam vad bun, eram pe o masă pe colț de culoar. Cine știe ce înseamnă asta, e mare!

Vis-a-vis de masa mea doldora de Adibași alb-albaștri, era un tip ce vindea muzică. Cu un double-cassette player, rupea castele de pe A pe B cu piese celebre. Era axat pe muzică lăutărească, dar aveam parte și de happy-hours cu muzici străine. Când am auzit prima dată Big Mountain am zis, uau: ce de bluesuri o să se danseze pe asta. Which they did.

Prindeam greu muzici de-afară. Uneori era nevoie să dai fuguța la OSER CLuj ca să mai cumperi ceva noutăți. Nu era așa simplu ca azi. Ca o paranteză, când îi aud pe micile staruri cum se dau ei de ceasul morții de dragoste de muzică, mă pufnește râsul. E mult mai simplu s-o iubești azi. Darămite s-o prețuiești.
Noi mergeam trei ore jumate cu personalul până la CLuj în OSER ca să prindem o casetă RAKS ungurească. 3,5 dus, 3,5 întors. După care mergeam la copyCenter ca să facem și noi copiuțe tehnico-babane. Să nu ne încurce dreacu’ PANASOUND DOUBLE AUTOREVERSE STEREO CASSETTE PLAYER-ul banda. Că o rupeam în jmecherie. Da, bă. Era moda treningurilor foiță AUDI/MERCEDES, hituri pe banda rulantaă de la SuperChannel și un prim single T-Short. Lumea se trezea și se splăla pe față. De lipsuri si comunism.
Către copii care nu știu cum să-și zugrăvească imaginativ vremea respectivă, o privire a clipului NIGHTLOOSERS – Hey, Good Lookin vă poate ajuta. E clip color. Iar dresoarea are foița de care v-am zis mai sus. Eat this, lumbersexualilor care nu sunteț’!

P.S.: Mai am 2 perechi de Sprandi 42, care le vrea?

Comments

comments

Cătălin MesaruEurodance Dance Revolution [Partea a II-a]

Leave a Comment