tom

Theory of Mind – Inner Friend

Andrei Coste

Primul album al băieților de la Theory of Mind mi-a plăcut extrem de mult. Era, probabil, primul proiect de dream-pop autohton pe care l-am auzit și asta spune multe despre țărișoara noastra și muzicile ei. Tocmai de aia eram foarte curios de cel de-al doilea album, pentru a vedea dacă regula nescrisă se aplică: primul album excelent, al doilea album o dezamăgire cruntă.

Spre bucuria mea și-a întregului univers, pot spune că Inner Friend e un album bun. Continuă pe aceeași rută pe care Theory of Mind au pornit – dream pop atât de drăgălaș încât dai în diabet – dar vine și cu o tonă de elemente noi care să-l diferențieze destul de tare. Adică se simte o evoluție, și ăsta-i unul din păcatele mele când vine vorba de scris despre muzici. Băieții au adăugat suficient de multe elemente electronice încât îmi aduce aminte pe alocuri de Reflektor-ul celor de la Arcade Fire, un alt material discografic excelent. Singurul loc unde se putea mai bine are legătură cu producția, care nu e neapărat cea mai strălucită. Pe alocuri, vocea e neinteligibilă (prea mult reverb + frecvențe joase) iar sample-urile de tobe și synth-urile sună destul de ieftinache. Pe Daydream la început se aude pentru 2 secunde zgomotul de fond al unui microfon care înregistrează. Sunt detalii mici pe care probabil doar eu le observ dar care contează pentru o experiență de vis. Dar asta nu înseamnă că albumul e prost.

Per total, îmi place foarte mult direcția în care merge trupa asta. Avem 14 piese, toate-s bune, și unele-s de-a dreptul excelente. De când am primit albumul la ascultat bag Daydream, Nowhere, Shaking Mind și Inner Friend în heavy rotation. Compozițional vorbind, e ce trebuie: al dracului de drăguț, melodios până-n pânzele albe și numai bun pentru o după-amiază răcoroasă de noiembrie. Lansarea oficială a albumului are loc astăzi, 21 noiembrie, anul domnului 2015 în Cluj-Napoca la The Shelter (împreună cu două trupe foarte tari din UK, Midas Fall și Raised by Swans). Dacă o ardeți prin Cluj, eu zic să mergeți.

 

Comments

comments

Andrei CosteTheory of Mind – Inner Friend

Leave a Comment