99684

Hinds – Leave Me Alone

Andrei Coste

Hinds e o trupă de gagici din Madrid care combină garage rock cu pop și rezultatul e absolut minunat. Leave Me Alone este primul lor LP (au mai avut câteva demo-uri și EP-uri) și e cea mai drăgălașă chestie lo-fi posibilă. Albumul e suma unor contradicții muzicale și lirice care-mi aduc aminte de The Velvet Underground, Wavves și The Chordettes.  Toate trupele astea în același timp. Cred că singurul minus pe care l-am putut găsi albumului ăsta are legătura cu accentul extrem de enervant (eh, spanioli). Și cam atât. În rest numai de bine.

Cvartetul ne lovește cu 12 piese care pot fi descrise cel mult ca fiind mid-tempo (multe din ele fiind chiar mai lente decât te-ai aștepta). Și-i stă foarte bine așa. E muzică de voie bună, ușor introspectivă, despre relații, băutură, petreceri depresii și alte probleme mai mult sau mai puțin legate de treburile corazonului. E mult mai puțin digerabil din punctul ăsta de vedere decât orice release anterior.

Dacă-i o chestie care-mi place maxim e producția lo-fi demnă de muzica anilor ’60. Îmi plac trupele de garage rock tocmai pentru că nu sună uber-polished. Ador albumele care parcă ar fi fost trase live dintr-o bucată (și îs 90% convis că și aici a fost cazul de așa ceva) și au sunetul ăla jegos de chitară cu overdrive care nu-i trecut prin 5000 de reamplificări și 3000 de track-uri forjate una peste alta pentru a genera un zid de sunet sau ce-o fi. Muzica asta e de 30 de ori mai punk decât toate porcărelele pe care le catalogăm ca fiind punk. Din punct de vedere compozițional, n-avem parte nici de virtuozități, nici de etalare de talente și nici de toate bullshiturile muzicii moderne. Totul e simpluț, minimalist aș putea spune. Acorduri clasice și tobe funcționale. N-are nevoie de nimic în plus pentru că albumul ăsta știe exact ce vrea să fie. Și aici m-a prins pe mine cel mai tare: are o atmosferă incredibilă. Și nu e perfect, n-are cum să fie, e suma tuturor defectelor pe care trupa asta le are. Și de-aia e unul din cele mai sincere release-uri pe care le-am auzit vreodată.

Recomand cu căldură să-l ascultați, mai ales dacă vă plac trupe precum Fidlar, Deerhunter sau Best Coast și Wavves (pe albumele mai vechi).

Comments

comments

Andrei CosteHinds – Leave Me Alone

Leave a Comment