deeper under water

Crowd Control – Paradox [The Making Of]

Cătălin Mesaru

E destul de clar că suntem fani Crowd Control – am avut destule materiale pe site despre băieți (de la recenzii de albume, la oareșcum making of-uri, la conversații despre băști). Astfel, cu prilejul lansării noului videoclip, cel pentru piesa Paradox (alături de Rodion G.A.), am decis să schimbăm un pic sistemul și să-i lăsăm să ne povestească vrute și nevrute despre filmări, despre piesă, despre orice altceva ce ar putea fi relevant. Astfel, am obținut niște testimoniale interesante de la Rodion G.A., Coshmelin (toboșar și producător), Răzvănescu Gabăr (sintetizatoare și producție), Indimidatah (a.k.a. Andrei Bucureci a.k.a. voce și spoken word) și Serghei Chivirga (regizorul).

Pe cai, deci!

Rodion Ladislau Roșca – muzician pionier al muzicii electronice românești

Andrei Bucureci, după ce a făcut o variantă nouă a piesei mele Paradox, a trecut la pasul următor: videoclipul. Eu sincer, nu mai sunt atras de mult de videoclipuri și mi-am zis că prezintă o noutate pentru Andrei, fiind tânăr și de aceea este înflăcărat în legatura cu această idee.

Abia când mi-a zis că vor veni aici în Așchileu Mare ca să facă videoclipul părerea mea s-a schimbat, dându-mi seama că acest om este chiar serios! A venit cu o armată de prieteni profesioniști, tineri, dar ambițioși și cu imaginație – exact ceea ce ne trebuia: Serghei Chiviriga, Adi Tudose, Teo Vărzaru, Simona Marcu. Au mers la Primărie, au stat de vorbă cu primarul Ioan Porumb, care, cu mult drag ne-a pus la dispozitie o locație unde să filmăm: o clădire dezafectată, goală, cu mult praf, o hală. Părea sinistru, dar s-a dovedit a fi ideal pentru noi. După aceea, au venit înapoi la casa mea:

–  Rodion, n-ai tu o roabă, ceva?

–  Am!

–  Hai sa încărcăm magnetofoanele, amplificatoarele, boxe, deckuri, pick-up, costume, pantofi, sandwich – uri și apă…

cover 2Cand am ajuns în hală, o parte din echipă deja mătura. Șterseseră pereții de praf, desenau pe pereți figuri abstracte, aranjau mobilierul și luminile! Ce mai! Muncă serioasă. Chiar nu m-am așteptat. Simona și Teo mi-au făcut machiajul cum au știut ele mai bine. Sacoul adus de ei era prea mic, dar am avut eu unul primit cadou de la un prieten. Din distracție, am adus și ochelarii aceia, deja faimoși, lucru care a exaltat toată echipa! Gata, cu ei filmăm! Am luat la cunoștință scenografia și părțile filmări și ne-am apucat de treabă, repetând de multe ori secvențele și momentele care nu reușeau din prima. Cu pauze cu tot am reușit să ne încadrăm și să finalizăm înainte ca soarele să dispară și să compromită acțiunea, deși aveam și sistemul de lumini pregătit. Recunosc că am fost insistent – am stat, cred, cel puțin o oră și jumătate cu Teo Vărzaru (scenografa) să desenăm pe un perete logo-ul Rodion GA, pe care l-am schițat pe când aveam 16 ani.

Evident, materialul filmat urma să fie montat și supus unor corecții ulterioare la București. Ceea ce doresc, totuși, să subliniez este surpriza oferită de videoclip după ce a fost finalizat și după ce l-am văzut.

Nici în vis nu mi-am imaginat că o să fie atât de captivant! De altfel, absolut toată lumea a fost încântată de reușita videoclipului. Presa din Ungaria care a preluat scene din el într-un interviu pe care l-am dat la începutul anului! Eu știu că este un videoclip minunat, realizat de oameni minunați, cărora le mulțumesc din suflet, dar și lui Andrei Bucureci de la Crowd Control, care mi-a dat posibilitatea sa îi cunosc!

Best Regards: Rodion-Ladislau Roșca

 

Serghei Chiviriga – regizor și scenarist

Prin octombrie 2014, făceam cunoștință cu Andrei Bucureci. Impresionat de un scurtmetraj făcut de mine și Oana Radu, ne propunea o viitoare colaborare la un clip pentru Crowd Control.

A trebuit să treacă 6 luni (fiecare prins cu alte proiecte) de întâlniri și discuții despre industria muzicală până mi-a trimis o piesă înregistrată împreună cu Rodion G.A.. Trei luni mai târziu făceam curat și dădeam cu lavabilă într-o hală din Timpuri Noi, o formulă restrânsă de oameni talentați și pasionați, pregătind prima zi de filmare pentru primul nostru videoclip. Peste 2 săptămâni am plecat la Cluj să filmăm cu Rodion, un om extraordinar. A fost o adevarată plăcere să lucrăm cu el. După 6 drafturi de montaj era totul gata.

A stat în sertar 4 luni. Acum puțin timp, după un concert aniversar Crowd Control, a avut loc lansarea oficială. Suntem bucuroși să vă prezentăm produsul colaborării noastre.

Coshmelin – toboșar și producător Crowd Control

Despre piesa Paradox: Am avut o experiență plăcută atunci când am înregistrat tobele în apartamentul lui Fierbințeanu. Practic am “uitat” tot ritmul pe care-l făcusem inițial la sala de repetiție și am decis să schimbăm un pic lucrurile. Mi-am luat cele două paduri de tobe electronice și am încercat să găsesc ceva simplu și la obiect (un kick și un snare). Despre video-ul Paradox: Nu putea sa iasă altfel de cum e prezentat. Fără întâlnirea celor doi protagoniști (Andrei și Rodi), clipul nu-și atingea ținta!

Răzvănescu – synth și producător Crowd Control

Paradox a fost reinterpretată, recompusă plecând de la tema de chitară din piesa originală. Am transformat pasajul acela într-un fel de legătura între segmentele noii piese. Vocea a ramas fidelă liniei melodice Rodion-iene, iar celelalte synthuri, efecte s-au mulat după tema principală nouă la care s-a adăugat partea ritmică. La clip nu am contribuit, însă Bucureci a promis ca își ia revanșa și vom face un video în care voi fi singurul membru Crowd Control care va apărea.

Intimidatah – voce si spoken word Crowd Control

echipa MUMUSÎmi place mult Rodion G.A., iar piesa care m-a inspirat cel mai tare din repertoriul lui a fost Paradox. Nici nu îmi imaginam, însă, că voi ajunge să cânt cu Rodion Roșca. Inițial, i-am cerut doar permisiunea să reinterpretam cântecul lui. Răzvănescu a venit cu niște idei și teme tare faine, iar eu am insistat să păstrăm linia melodică originală a vocii. Cristian Fierbințeanu a avut răbdare când am tras vocile și tobele și a făcut o treabă excelentă când a “asamblat” Paradoxul crowd controlian. De mult timp voiam să fac un clip cu Serghei, iar cu ocazia asta ne-am sincronizat. A fost interesant că am improvizat mult, exact cum facem și în muzică. Nu știam cât va dura filmarea și mai ales că vom merge la Cluj să filmăm și cu Rodi. Până la urmă, stele s-au aliniat și am sincronizat filmarea cu festivalul Untold la care am fost headlineri la scena din Piața Unirii alături de colegi și colaboratori precum The Dream Diggers și Temple Invisible. A fost o echipă mică și alături de Adi, Simona și Teo ne-am distrat la Rodi în Așchileul Mare. Eu clipul ăsta îl alint “nelansatul” pentru că inițial trebuia să îl lansăm în septembrie cu un concert în aer liber în Grădina cu Filme. Din cauza ploii a fost anulată lansarea nedeterminat și, până la urmă, la aniversarea noastră din Control am reușit să le prezentăm fanilor “minunea”. Ce îmi place este că piesa asta evoluează încontinuu și acum live sună diferit decât pe album și de cum o cântam inițial. Pentru mixtape am reînregistrat și vocea în studioul prietenilor de la Temple Invisible deci veți avea parte de surprize când apare albumul.

Comments

comments

Cătălin MesaruCrowd Control – Paradox [The Making Of]

Leave a Comment